Dostupni linkovi

Članovi vjerske grupe Lev Tahor nakon BiH sada su u Sjevernoj Makedoniji


Članovi Lev Tahor grupe tokom boravka u Istočnom Sarajevu, januar 2022.
Članovi Lev Tahor grupe tokom boravka u Istočnom Sarajevu, januar 2022.

Grupa pripadnika jevrejske vjerske sekte Lev Tahor od 5. februara boravi u gradu Kumanovo u Sjevernoj Makedoniji.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje, radi se o 30-ak ljudi koji su u Severnu Makedoniju ušli preko skopskog aerodroma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je "riječ o jevrejskoj vjerskoj grupi koja je stalno u pokretu jer je bila prinuđena da napusti mnoge zemlje poput Izraela, SAD, Kanade i Meksika".

Prema navodima policije, u grupi su američki, kanadski, belgijski i južnoamerički državljani

Detalji o razlozima njihovog odlaska iz ovih zemalja nisu dati.

"Obavještavamo javnost da su primijećene osobe u Kumanovu, grupa pripadnika jevrejske vjerske zajednice. Ova lica poštuju zakone Republike Sjeverne Makedonije. Oni su ovdje u skladu sa zakonskim odredbama i imaju privremeni boravak u Sjevernoj Makedoniji“, navodi se u saopćenju policije.

Prema zakonu, najduže mogu ostati 90 dana u Sjevernoj Makedoniji.

Prema pojedinim objavama na društvenim mrežama, djeluje das u smješteni u privatnoj kući u makedonskom dijelu Kumanova.

Saopštenje policije objavljeno je nakon brojnih reakcija građana na društvenim mrežama, na oblačenje i grupno kretanje ovih ljudi.

Ranije je 37 članova grupe Lev Tahor boravilo u BiH, najprije u Sarajevu, potom u Istočnom Sarajevu.

Oni su BiH napustili 3. februara, preko Crne Gore, nakon što je većini članova grupe istekao period od 90 dana koliko su u BiH mogli boraviti bez viza.

Tokom boravka u Istočnom Sarajevu grupa je privukla pažnju mještana, ali i javnosti i medija.

Služba za poslove sa strancima u BiH više puta je obavještavala javnost u vezi s grupom, navodeći da su je lokalno stanovništvo prijavilo da u naselju Kula borave osobe koje se "čudno odijevaju i glasno mole".

Služba je naglasila da nije prijavljen nijedan prekršaj policiji ili drugo krivično djelo z vezi s članovima grupe, te da su svakodnevno vršili kontrolu ovih osoba, da su ih provjeravali kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a.

Na dan odlaska Služba je saopćila da su sigurnosne agencije vršile dodatne provjere, te nije utvrđeno da predstavljaju prijetnju po sigurnost, te da nisu prekršili nikakve odredbe Zakona o strancima, što bi značilo mjere protjerivanja ili stavljanja u imigracioni centar.

Lev Tahor je konzervativna skupina Jevreja. Trenutno broji oko 250 članova i doslovno znači – "čisto srce" - iz biblijskog odlomka: "Čisto srce stvori u meni, Bože, i obnovi duh postojan u meni" (Psalmi 51,10).

Imaju stroga pravila u vezi s hranom, a njihove molitve duže su i glasnije od onih u drugim jevrejskim denominacijama.

Neki od članova više puta su optuživani zbog zlostavljanja djece zbog čega često mijenjaju mjesto boravka.

Hazan sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin za RSE je kazao da grupa sama po sebi nije prijetnja okolini.

"Čak ne vole da se zbližavaju, komuniciraju s drugima, zatvorena su grupa i jako ih je malo", rekao je Kožemjakin, dodavši da grupa živi jednim "obrascem života koji nije nama svojstven".

XS
SM
MD
LG