Dostupni linkovi

Pripadnici vjerske grupe Lev Tahor napustili BiH


Pripadnik vjerske grupe Lev Tahor u Istočnom Sarajevu, 28. januar 2022.
Pripadnik vjerske grupe Lev Tahor u Istočnom Sarajevu, 28. januar 2022.

Pripadnici jevrejske vjerske grupe Lev Tahor, koji su boravili na području opštine Istočna Ilidža kod Sarajeva, napustili su Bosnu i Hercegovinu (BiH) 3. februara i otišli u Crnu Goru, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

"Sinoć je u kasnim večernjim časovima, preko graničnog prelaza Deleuša, grupa od 37 stranih državljana napustila Bosnu i Hercegovinu. Radi se o državljanima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale koji su u proteklom periodu izazvali uznemirnost građana, na osnovu tvrdnji da su pripadnici radikalne sekte Lev Tahor", navodi se u saopštenju.

Iz Službe ističu da su ove osobe izašle iz BiH prije isteka važenja bezviznog boravka, u sopstvenoj režiji, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.

Podsjećaju da su svakodnevno vršili kontrolu ovih osoba, da su ih provjeravali kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a.

"Ostvaren je kontakt sa nadležnom policijskom upravom, te je Služba informisana da nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela od strane predmetnih stanih državljana", ističe se u saopštenju.

Dodaju da su bezbjednosne agencije vršile dodatne provjere, te nije utvrđeno da predstavljaju prijetnju po bezbjednost, te da nisu prekršili nikakve odredbe Zakona o strancima, što bi značilo mjere protjerivanja ili stavljanja u imigracioni centar.

Lev Tahor je konzervativna skupina Jevreja. Trenutno broji oko 250 članova i doslovno znači – "čisto srce" - iz biblijskog odlomka: "Čisto srce stvori u meni, Bože, i obnovi duh postojan u meni" (Psalmi 51,10).

Imaju stroga pravila u vezi s hranom, a njihove molitve duže su i glasnije od onih u drugim jevrejskim denominacijama.

Vođa grupe, Šolmo Helbrans, rođen je 1962. godine, a on i njegovi sljedbenici više puta su optuživani zbog zlostavljanja djece zbog čega često mijenjaju mjesto boravka.

Na web-stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a, u novembru 2021. godine, objavljeno je da su vrhovni čelnici Lev Tahora Nahman Helbrans i Majer Rosner osuđeni za plan otmice 14-godišnje djevojčice i vraćanje u seksualni odnos s odraslim "mužem".

Oni su osuđeni jer su osmislili plan za otmicu 14-godišnje djevojčice i 12-godišnjeg dječaka od njihove majke u Vudridžu, u saveznoj državi Njujork.

XS
SM
MD
LG