Dostupni linkovi

Bivši Miloševićev ambasador objedinjuje crnogorsku opoziciju


Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador SRJ u Rimu Miodrag Lekić prihvatio je ponudu dijela opozicionih stranka da bude predvodnik okupljanja političkih i društvenih subjekata koji će zajednički nastupiti na predstojećim izborima i suprostaviti se aktuelnoj vlasti. Ovo je treća ponuda opozicije Miodragu Lekiću da stane na čelo opozicionog bloka. A kako je saopšteno, tek će se razgovarati o tome da li će Lekić biti na čelu izborne liste i kandidat za predsjednika Crne Gore.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je saopštio, da je nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador Savezne republike Jugoslavije u Rimu Miodrag Lekić pristao da koordinira formiranjem demokratskog fronta koji će se suprostaviti aktuelnoj vlasti. Prema riječima Mandića, Lekić je najpogodnija i najozbiljnija ličnost da predvodi demokratski front, ali će se još razgovarati o tome da li će Lekić biti predsjednički kandidat i nosilac izborne liste opozicije.

„Gospodinu Lekiću je ponuđeno da bude koordinator, da bude predvodnik tog nukleusa u kome treba da počne okupljanje demokratskog fronta i da on upravlja sa čitavom tom akcijom. Mi bi svakako željeli da gospodin lekić bude naš, ako se obezbjede uslovi za izbore, kandidat za predsjednika i nosilac liste na narednim parlamentarnim izborima. To je naša želja“, istakao je Mandić.

Ono što će biti prvi zadatak za Miodraga Lekića nakon njegovog povratka u Crnu Goru sredinom jula, jeste da pomiri opozicione stranke te da u razgovorima sa ostalim političkim subjektima proširi opozicioni front.

„Ličnost koja može da spoji sve u Crnoj Gori i ličnost koja je svojim građanskim životom posvjedočila da nadrasta te naše podjele i čovjek koji može da obezbjedi glasove svih. Da razgovara sa onima gdje možda postoji dobra osnova da ja ili gospodin Medojević obavimo te razgovore, zbog možda loših odnosa i negdje istorijata koji nije bio dobar u tim odnosima“, naglasio je Mandić.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je izrazio očekivanje da će Lekić pomoći opoziciji da prevaziđe međusobne probleme, sukobe i sujete.
Andrija Mandić
Andrija Mandić

„Vrata su otvorena za sve. Imamo novi kvalitet, jednog čovjeka sa takvim iskustvom koji nema nikakve predistorije odnosa sa opozicionim liderima koji su često bili nedovoljno dobri“, ocjenjuje Medojević.

Lekić je u razgovoru za podgorički dnevni list Dan naglasio da oko njegovog angažmana u opozicionom savezu predstoje dalji razgovori te da kompletniju sliku može dati narednih dana. Lekić je naveo da nije pristalica velikog publiciteta, ali da nakon preciziranja mnogih detalja oko definisanja zajedničkih programa biće postignut dogovor o konkretnim formama njegovog djelovanja.

Ovo nije prvi put da opozicione stranke razgovaraju sa Miodragom Lekićem oko njegovog angažmana u predizbornoj kampanji. Prethodni razgovori u vrijeme parlamentarnih i predsjedničkih izbora su završili neuspjehom, uglavnom zbog nepostojanja konsenzusa među opozicionim strankama. Dodatno ni sam Lekić nikada nije bio do kraja eksplicitan u namjeri da se politički angažuje, čekajući da opozicija postigne finalan dogovor.

Sporna biografija

Miodrag Lekić je tokom devedesetih godina bio šef diplomatije u Vladi Mila Đukanovića, a potom je krajem devedesetih tokom sukoba zvanične Podgorice sa režimom Slobodana Miloševića obavljao funkciju ambasadora Savezne Republike Jugoslavije u Rimu. Iz perioda NATO intervencije, ostala je upamćena njegova snažna odbrana Miloševićevog režima i njegovog djelovanja protiv Albanaca na Kosovu.

Nakon promjene vlasti u Beogradu, Miodrag Lekić je 2004. pred održavanje referenduma prvi put najavio mogući povratak na političku scenu Crne Gore. Oglašavajući se u medijima, Lekić je osuđivao navodnu antisrpsku histeriju u Crnoj Gori, a ujedno je odbacivao tezu da zvanični Beograd sa Vojislavom Koštunicom želi da dominira Crnom Gorom. U vrijeme referendumske kampanje Lekić je bio otvoreno protiv nezavisnosti Crne Gore. Oktobra 2005. Lekić je za Večernje novosti izjavio:

"U velikoj je koliziji verbalno zalaganje u Crnoj Gori za ulazak u Evropu, a sa druge strane, organizuje se referendum koji može za posljedicu da ima ozbiljnu unutrašnju destabilizaciju i udaljavanje od Evrope. Ukoliko referendum demontira državnu zajednicu, u približavanju Evropskoj uniji, Crnu Goru čeka zaustavljanje tog procesa, kao i ozbiljna nestabilnost, s obzirom na nedostatak unutrašnjeg konsenzusa o tom pitanju.“

U jednom od posljednjih gostovanja u Podgorici, Lekić je komentarisao moguće prelivanje arapskog proljeća na Crnu Goru.

„Po onom što se dešava reklo bi se ne. Ali nikad se ne zna. Naša kriza ima mnoge paradokse. Dakle uz ekonomsku i moralnu krizu ide i politička kriza. Naša situacija je vrlo specifična. Mi imamo duboku ekonomsku i moralnu krizu u uslovima političke stabilnosti. To je jedna specifičnost našeg prostora. Bez sumnje, bez određene političke promjene, teško da se mogu očekivati neke suštinske promjene“, ocijenio je on.

U vladajućoj crnogorskoj koaliciji smatraju da će se jedinistveni opozicioni front teško formirati, ali da ukoliko do ujedinjenja opozicije i dođe, to neće uticati na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora.
XS
SM
MD
LG