Dostupni linkovi

Makedonski pasoši za međunarodne kriminalce


Otkriveno je da je ukupno 215 osoba, od kojih i jedan makedonski državljanin, steklo makedonsku putnu ispravu sa tuđim identitetom
Otkriveno je da je ukupno 215 osoba, od kojih i jedan makedonski državljanin, steklo makedonsku putnu ispravu sa tuđim identitetom

Ne dajemo komentare o aktivnim istragama, navode iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za Radio Slobodna Evropa (RSE) o akciji otkrivanja lanca izdavanja makedonskih pasoša balkanskim kriminalcima, a u kojoj je uhapšeno i devet pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Severne Makedonije.

MUP, kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski, zajedno sa Regionalnom kancelarijom za bezbednost i istrage u Ambasadi SAD-a i Interpolom još od 2019. godine sprovodi istragu o otkrivanju mreže zaposlenih u MUP-u koji su izdavali makedonske pasoše poznatim kriminalcima.

„Američka ambasada je u bliskoj saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i sa drugim ministarstvima i institucijama u Severnoj Makedoniji, da bi se postigli zajednički ciljevi u sprovođenju zakona i vladavine prava, uključujući i saradnju u regionalnom sprovođenju zakona i borbe protiv terorizma”, navodi se u odgovoru Ambasade SAD za RSE, bez komentara konkretnog slučaja.

Iz Ambasade SAD dodaju kako imaju blisku saradnju i sa Ministarstvom pravde i drugim institucijama Severne Makedonije.

“U bliskoj saradnji sa ministrima unutrašnjih poslova i pravde, američka ambasada omogućava tehničku podršku, forenziku, obuku i opremu za poboljšavanje kapaciteta za sprovođenje zakona i za institucije iz oblasti pravde. Ove aktivnosti doprinose nacionalnoj i regionalnoj bezbednosti, jačanjem granične bezbednosti, transparentnosti i mogućnosti da se istražuje i goni korupcija, terorizam i slučajevi organizovanog kriminala”, kažu iz Ambasade SAD-a.

Akcija ’Dvojnik’ i afera ’Mafija’

MUP akciju naziva “Dvojnik”, te navodi da je vođena ozbiljno i godinama, još od 2019, te uz podršku međunarodnih partnera. Do sada je u akciji “Dvojnik” otkriveno da ukupno 215 osoba, od kojih i jedan makedonski državljanin, steklo makedonsku putnu ispravu sa tuđim identitetom.

„Utvrđeno je da se u jednom delu radi o licima koja su članovi međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa, narko kartela, licima umešanim u teška kriminalna dela, odnosno radi se o osobama s profilom visokog rizika i osoba za kojima je objavljena međunarodna poternica“, naveo je o akciji ministar Spasovski na konferenciji za novinare 6. aprila.

Ministar je rekao da je istraga trajala 26 meseci i da su pasoši s lažnim identitetom izdavani pre 2017. godine.

U akciji je privedeno devet zaposlenih u MUP-u, jedna osoba je u bekstvu, ali ona nije policijski službenik nego spoljni posrednik.

Šestoro osumnjičenih su u istražnom zatvoru i određen im je tridesetodnevni pritvor, a ista mera je određena i za osobu koja je u bekstvu. Ostala trojica se trebaju redovno javljati sudu, a kao mera predostrožnosti su im oduzeti pasoši.

U akciji je uhapšeno devet zaposlenih u MUP-u (na fotografiji jedno od mesta za izdavanje ličnih dokumenata i pasoša u Skoplju)
U akciji je uhapšeno devet zaposlenih u MUP-u (na fotografiji jedno od mesta za izdavanje ličnih dokumenata i pasoša u Skoplju)

Za opozicionu stranku VMRO DPMNE, međutim, to je afera “Mafija” u kojoj su glavni upravo ministar Spasovski i premijer Zoran Zaev. Objavili su i imena nekoliko osoba koje nazivaju poznatim kriminalacima iz regiona, a koje su, prema njihovim tvrdnjama dobile makedonske pasoše. To su, prema njihovoj objavi turski državljanin Sedat Peker, albanski Florjan Musaj, crnogorski državljani Stefan Džukić i Jovan Vukotić, te Valid Isa Hmais, za koga tvrde da je glavni saradnik italijanske mafije. Kako što tvrdi opozicija, svi ovi ljudi su dobili makedonske pasoše 2019. godine za vreme ministrovanja Spasovskog.

Od pomenutih, do sada se oglasio samo turski državljanin Sedat Peker, koji preko advokata demantuje da poseduje makedonski pasoš sa njegovom fotografijom, a tuđim identitetom i zatražio je javno izvinjenje medija zbog pominjanja njegovog imena.

Iz MUP-a su naveli kako VMRO DPMNE sa ovakvim objavama, iznesenim pre nego što je privedeno devet MUP-ovaca, pokušala da sabotira akciju, pa je ministar Spasovski najavio i krivičnu prijavu protiv te partije.

„Pri realizaciji ove akcije suočili smo se s pokušajem sabotaže koji nije uspeo. Direktno su od VMRO DPMNE i njenog predsednika Hristijana Mickoskog plasirani podaci o istrazi, čime je moglo direktno da bude ugroženo ono što su uradili naši policajci, ali i strateški partneri i Interpol“, rekao je Spasovski.

Kako je vođena istraga?

Predsednica Transparensi internešnela u Severnoj Makedoniji Slađana Taseva, koja je ekspert za krivično pravo i ranija direktorica Policijske akademije, kaže da na osnovu informacija u javnosti za sada je teško detaljnije komentarisati sprovođenje policijske akcije. Naglašava, međutim, da uopšte nije neuobičajeno da se ovakav tip akcije odvija duže vreme, kao ova koja je počela u 2019. godini.

“Najteže je da se obezbede svi dokazi o svemu onome što želite tvrditi i zato se izvode operativne obrade i akcije tog tipa u Ministarstvu i one uobičajeno traju duže vremena, tako da za mene nije neuobičajeno što je akcija trajala toliko dugo. Mogli su primeniti i mere kontrolisanog izdavanja i praćenja, ako se za nekoga znalo, pa da se vidi gde će se kretati”, kaže Taseva za Radio Slobodna Evropa.

Ona dodaje da u sistemu izdavanja pasoša postoji i kontrolni mehanizam i da istraga treba pokazati šta se događalo unutra i da li je i ko zatajio.

Prema navodima MUP-a, uhapšeni policijski službenici su lažne makedonske pasoše naplaćivali i do 20.000 evra.

XS
SM
MD
LG