Dostupni linkovi

Diplomate napustile govor Lavrova


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obraća se unaprijed snimljenom video porukom na Konferenciji o razoružanju u Ženevi 1. marta 2022.: ukrajinska ambasadorica i diplomate iz brojnih zemalja napustile su obraćanje

Ukrajinska ambasadorica i diplomate iz brojnih zemalja napustile su u utorak obraćanje ruskog ministra vanjskih poslova u Ženevi na Konferenciji o razoružanju.

U znak protesta zbog invazije Moskve na Ukrajinu, diplomate su ustale i napustile prostoriju kada je počela da se emituje unaprijed snimljena video poruka Sergeja Lavrova.

Lavrov se obraćao Vijeću za ljudska prava UN-a unaprijed snimljenom porukom nakon što je ranije otkazao svoje prisustvo zbog, kako je ruska misija u Ženevi ranije rekla, zabrane Rusiji da uđe u vazdušni prostor Evropske unije.

Ukrajinska ambasadorica Jevhenija Filipenko bila je među brojnim diplomatama koji su se otišli kada je video počeo da se prikazuje, ostavljajući prostoriju gotovo praznu.

Ispred su se okupili ispred ukrajinske zastave uz snažan aplauz koji se mogao čuti u sali u kojoj je nastavljen govor Lavrova. U sali je ostala samo šačica ambasadora zemalja uključujući Jemen, Siriju, Venecuelu i Tunis.

"Važno je pokazati gest solidarnosti sa našim ukrajinskim prijateljima", rekao je francuski ambasador Yann Hwang.

Najviši ruski diplomata trebao je da ode u Ženevu kako bi se lično obratio tijelu za razoružanje i Vijeću za ljudska prava UN-a u utorak, ali je otkazan u posljednjem trenutku, a Moskva je okrivila "antiruske sankcije" koje su uvele zemlje EU.

Rusija se suočava sa međunarodnom isključenošću otkako je prije šest dana pokrenula invaziju na Ukrajinu.

“Ruski neselektivni napadi na civilnu i kritičnu infrastrukturu su ratni zločini i kršenje Rimskog statuta", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova na sastanku o razoružanju prije nego što je Lavrov govorio.

"Ruska agresija je globalna prijetnja", upozorio je on, insistirajući da "i odgovor mora biti globalan".

Lavrov je u svom govoru okrivio Kijev za krizu, upozorivši da pokušava da napravi nuklearno oružje.

"Mogu vas uvjeriti da Rusija kao odgovoran član međunarodne zajednice... preduzima sve potrebne mjere da spriječi pojavu nuklearnog oružja i povezanih tehnologija u Ukrajini", rekao je Lavrov u svom obraćanju.

Šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe se vode oko nekoliko gradova, a posljednji izvještaji pokazuju ogromni ruski konvoj koji se približava glavnom gradu Kijevu.

XS
SM
MD
LG