Dostupni linkovi

Predsednica EK obećala procesuiranje ruskih zločina tokom posete Buči


Ursula fon der Lajen u Buči (8. april 2022)
Ursula fon der Lajen u Buči (8. april 2022)

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen obećala je osvetu tokom posete Buči u petak, pošto svet uzmiče od nedavnih izveštaja da su ruske trupe tamo počinile zločine dok su se povlačile.

Nemačka političarka je bila prvi zapadni lider koji je otputovao u Predgrađe Kijeva, gde je videla 20 tela ekshumiranih iz tamošnje masovne grobnice i zapalila sveće u crkvi za žrtve.

„Sada ceo svet može da vidi pravo lice Rusije“, rekao je uniformisani čovek dok je pokazivao Fon der Lajen mesto gde su tela ležala u crnim vrećama. „Znali smo za to godinama. Ali sada ceo svet može da svedoči onome što smo morali da iskusimo ovde.“

Fon der Lajen je u početku ostala bez reči, uprkos tome što je bila upoznata sa ratnim zonama sa svoje prethodne funkcije nemačke ministarke odbrane.

Ona je tada rekla, iako to neće zalečiti rane, „ceo svet je u žalosti posle svega što se ovde dogodilo“.

„Videli smo okrutno lice Putinove vojske, videli smo nemilosrdnost i hladnokrvnost kojom je okupirala grad“, rekla je ona. „Bilo je važno da počnem svoju posetu u Buči. Zato što je u Buči naše čovečanstvo razbijeno“, napisala je fon der Lajen nakon toga na Tviteru.

„Moja poruka ukrajinskom narodu: Oni koji su odgovorni za zločine biće izvedeni pred lice pravde. Vaša borba je naša borba.“


Ukrajina krivi ruske trupe za ubistvo stotina stanovnika. Moskva poriče umešanost i kaže da su slike koje su se pojavile 3. aprila nameštene, ali nije predstavila nikakve dokaze za ovu tvrdnju.

Ursuli Fon der Lajen se pridružio i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel na putovanju, čiji je cilj bila, kako je rekla evropska zvaničnica, da pošalje „snažnu poruku podrške Ukrajincima“.

U pogledu formalne podrške članstvu Ukrajine u EU, Fon der Lajen je rekla da su „obično potrebne godine pre nego što Savet EU prihvati zahtev za članstvo, ali Ukrajina je to uradila za nedelju ili dve i ja tražim da krenemo napred što je pre moguće.“

Borel je tokom putovanja vozom iz Poljske saopštio da će diplomatsko predstavništvo EU u ukrajinskoj prestonici ponovo biti otvoreno u petak.

Borel je pozdravio putovanje kao znak normalnosti.

„To pokazuje da ovu zemlju još uvek kontrolišu Ukrajinci“, rekao je on, dodajući da je moguće otputovati u Kijev gde je vlada sposobna da primi ljude iz inostranstva.

Ukrajina istražuje na hiljade zločina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

U pratnji najviših zvaničnika EU bio je i šef delegacije EU u Ukrajini Mati Masikos. Očekuje se da će Maasikos nastaviti svoju funkciju u glavnom gradu Ukrajine sa malim timom.

Predstavništvo EU je evakuisano iz Kijeva dan nakon početka rata. Borel je takođe najavio da će EU obezbediti 7,5 miliona evra za istragu koju Ukrajina vodi o mogućim ratnim zločinima u kijevskom predgrađu Buča i drugim lokacijama.

Borel je izrazio uverenje da će države EU uskoro pristati na njegov predlog da Ukrajini obezbede dodatnih 500 miliona evra za podršku oružanim snagama u njihovoj borbi protiv ruske vojske. Time bi se raspoloživa sredstva povećala na 1,5 milijardi evra.

Ovo je prva poseta evropskih zvaničnika otkako su zločini u Buči otkriveni.

Austrijski kancelar Karl Nehamer krenuo je na sopstveni put u Kijev u petak kasno. Očekuje se da će se on sastati sa Zelenskim u subotu i takođe otputovati u Buču.

Sredinom marta, premijeri Poljske, Slovenije i Češke otputovali su vozom u Kijev. Prošle nedelje je grad posetila predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Pre nego što je stigla u Buču, Fon der Lajen je putovanje započela u malom mestu Pšemisl, na jugoistoku Poljske, pošto hiljade izbeglica iz Ukrajine svakodnevno ulaze u zemlju.

Predstavnici 27 država EU podržali su kasno u četvrtak novi paket sankcija protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza uglja, drveta i votke.

Kada je reč o mogućem embargu na ruski gas, Borel je negirao da je Berlin glavna prepreka – što je navod koju je poslednjih dana iznela Varšava.

"To nije samo nemački problem. Ljudi kažu, o, to je Nemačka. Ne, to nije samo nemački problem jer je nemačka privreda veoma povezana sa evropskom ekonomijom. I nešto što se dešava jednom zemlja ima trenutne efekte na ostale“, rekao je on.

Pitanje energetskog embarga je, rekao je Borrell, „veliki slon u sobi“.

Zapadni lideri bi trebalo da se ponovo okupe u maju kako bi raspravljali o ovom i drugim pitanjima koja se odnose na invazija i povezana pitanja odbrane i energetske bezbednosti.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je na Tviteru da će sastanak biti održan 30. i 31. maja, u skladu sa obećanjem datim tokom specijalnog samita u Versaju u martu da će se lideri okupiti na takvom sastanku.

U međuvremenu, nacije u evropskom bloku nastavljaju da usvajaju sopstvene mere. Finska je u petak proterala dva člana osoblja ruske ambasade, dajući im 14 dana da napuste zemlju.

Još jednom članu osoblja ambasade odbijeno je produženje vize, na poteze koje su odredili finski predsednik Sauli Niiniste i komitet za spoljnu i bezbednosnu politiku finske vlade, saopšteno je iz kabineta predsednika nakon toga.

Izvor: DPA
XS
SM
MD
LG