Dostupni linkovi

Vučić: Sa Lajčakom o krizi na Kosovu


Dvojica zvaničnika nisu se obraćala javnosti nakon sastanka (foto: Vesna Anđić, 20. septembar 2021)
Dvojica zvaničnika nisu se obraćala javnosti nakon sastanka (foto: Vesna Anđić, 20. septembar 2021)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedeljak, 20. septembra, u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Mirosalvom Lajčakom, sa kojim je, kako kaže, razgovarao “o teškoj krizi na Kosovu”.

Vučić je na zvaničnom Instagram profilu postavio fotografije sa sastanka, te napomenuo da će o svemu što se zbiva na severu Kosova “uskoro obavestiti javnost”.

Dvojica zvaničnika nisu se obraćala javnosti nakon sastanka.


Sastanak dvojice zvaničnika održan je u danu kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova u saradnji sa Policijom Kosova počelo da na graničnim prelazima sa Srbijom na severu zemlje sprovodi odluku prema kojoj građani koji imaju srpske registarske tablice na vozilima moraju da uzimaju probne tablice kada ulaze na teritoriju Kosova.

Kako je ranije objasnio premijer Kosova Aljbin Kurti, to je recipročna mera prema Srbiji, pošto su do sada građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama takođe morali da plaćaju probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije.

Zbog ove odluke Vlade Kosova građani sa severa te zemlje organizovali su proteste na graničnim prelazima kako bi izrazili nezadovoljstvo.

Lajčak 20. i 21. septembra boravi u zvaničnoj Beogradu, nakon što je prethodno bio u zvaničnoj poseti Kosovu, kako bi razgovarao o primeni sporazuma postignutih u procesu dijaloga i napretku u pregovorima o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Lajčak će u Beogradu razgovarti i sa međunarodnim izaslanicima u Srbiji, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva, saopšteno je iz Delegacije EU u Srbiji.

XS
SM
MD
LG