Dostupni linkovi

Lajčak u Prištini


6. decembar 2022.
6. decembar 2022.

Specijalni predastavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak doputovaće večaras, 25. januara, u Prištinu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

Kako se saznaje iz istih izvora on će kratko boraviti u kosovskom glavnom gradu dok nema potvrde ko će biti njegovi sagovornici.

Portparol zamenika premijera Besnika Bislimija, Klisman Kadiu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da Bislimi i Lajčak imaju radnu večeru.

Iz Vlade Kosova su izjavili da "nisu dobili zvaničan zahtev od g. Lajčaka za sastanak sa premijerom Kurtijem".

"O sastancima premijera Kurtija sa g. Lajčakom uvek ste (mediji) ranije upoznati", navodi se u izjavi portparola Vlade Kosova, Perparima Kryeziua.

U poslednje vreme se vrši pritisak na kosovkog premijera Aljbina (Albin) Kurtija da prihvati plan EU, kojeg podržavaju i Sjdinjene Američke Države, o nomarlizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Predlog EU, koji je u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan, dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu krajem leta prošle godine.

Zvaničnici u Prištini su ranije naveli da taj predlog predstavlja dobru osnovu za nastavak dijaloga sa Srbijom, dok su iz Beograda poručili da on nije prihvatljiv jer podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova.

Međutim, nakon posete petočlane evropsko-američke delegacije 20. januara Prištini i Beogradu, koja je imala za cilj raspravu oko plana, predstavnici diplomatskog tima su novinarima izjavili da su od kosovskog premijera očekivali "bolje razumevanje" za evropski predlog.

Niko iz kosovske vlade se od tog dana nije izjasnio oko plana.

Sa druge strane, zvanični Beograd je potvrdio da je spreman da "radi na osnovama i primeni" istog plana.

XS
SM
MD
LG