Dostupni linkovi

Chollet ohrabruje Kurtija da prihvati predlog EU o normalizaciji sa Srbijom


Derek Chollet je naveo da je sa Kurtijem razgovarao i o unapređenju razgovora o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.
Derek Chollet je naveo da je sa Kurtijem razgovarao i o unapređenju razgovora o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Chollet (Šole) ohrabrio je kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

U objavi na Twitter nalogu je naveo da je sa Kurtijem o tom pitanju razgovarao 24. januara.

"Ključna tema je bilo naše partnerstvo i zajednički cilj unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija Kosova", napisao je Šole.

Predlog EU, koji je u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan, dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu krajem leta prošle godine.

Taj plan podržavaju Francuska, Nemačka i SAD.

Zvaničnici u Prištini su ranije naveli da taj predlog predstavlja dobru osnovu za nastavak dijaloga sa Srbijom, dok su iz Beograda poručili da on nije prihvatljiv jer podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova.

Taj predlog, u koji je Radio Slobodna Evropa ranije imao uvid, ima jednak pristup stranama, a predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama – na čemu insistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se pominje podrška koju bi strane trebale da pruže jedna drugoj u procesu evropskih integracija.

Takođe, od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Chollet je naveo da je sa Kurtijem razgovarao i o unapređenju razgovora o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine i godinama je kamen spoticanja ka daljoj normalizaciji odnosa dveju strana.

Kosovo odbija da realizuje taj Sporazum uz obrazloženje da ne mogu biti formirana monoetnička udruženja, te da je on u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Dve godine nakon potpisivanja prvog sporazuma o formiranju Zajednice, odnosno 2015. godine, usaglašeni su i principi, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu biti usklađeni.

Ambasada SAD u Prištini je za 31. januar najavila raspravu o Zajednici, na koju su pozvani predstavnici civilnog društva, zvaničnici i predstavnici političkih partija.

Vlada Kosova nije odgovorila na upit RSE da li je premijer Kurti dobio poziv za diskusiju, te da li će se odazvati.

XS
SM
MD
LG