Dostupni linkovi

Palmer u Prištini: Međusobno priznanje utire put ka Evropi


Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak (levo) i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (desno), Priština (1. jun 2021.)
Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak (levo) i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (desno), Priština (1. jun 2021.)

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) ponovio je u Prištini da SAD snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem.

"Što se tiče krajnjeg cilja, i dalje verujemo da će uzajamno priznavanje ucrtati put ka Evropi", precizirao je Palmer, tokom konferencije za novinare koju je u glavnom gradu Kosova održao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

Palmer i Lajčak su na Kosovo stigli 31. maja, a u svom prvom obraćanju su poručili da EU i SAD sarađuju po pitanju dijaloga Prištine i Beograda o normalizaciji odnosa dve strane.

Lajčak je rekao da će dijalog, pod pokroviteljstvom EU, uskoro biti nastavljen i da je to razlog njegove posete Kosovu, odnosno da je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao o pripremama za nastavak razgovora.

Rekao je kako 2021. godina može biti dobra godina za zemlje na Zapadnom Balkanu.

"Nadamo se da će dijalog biti dobar primer i da će biti napretka u poboljšanju odnosa između Kosova i Srbije", izjavio je Lajčak.

EU i SAD sarađuju u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Predstoji susret Kurti - Vučić

Prema ranijim najavama, dijalog dveju delegacija na čelu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin) i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem trebao bi da bude održan tokom juna.

Govoreći o mogućim kompromisima koji bi doveli do postizanja sporazuma, Palmer je rekao da je za te kompromise na stranama da razgovaraju i odluče.

"Nije na SAD da utvrde koji bi neophodni kompromisi trebali biti parametri pregovora. To nije posao ni mog prijatelja Lajčaka. To je na stranama. Dijalog ne vode SAD. EU posreduje dijalogom koji vode dve strane a SAD podržavaju, stoga je na stranama da oblikuju i usaglase parametre dijaloga i pomognu procesu da napreduje", rekao je Palmer.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Palmer je rekao da ona treba biti formirana u skladu sa dogovorom između dve strane.

Aljbin Kurti, premijer Kosova i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.
Aljbin Kurti, premijer Kosova i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Kurti: Bez jednoetničke asocijacije

Na Kosovu ne možemo imati jednoetničku asocijaciju, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Ta zajednica je 2013. godine dogovorena Sporazumom između Kosova i Srbije u okviru dijaloga u Briselu. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom.

"Šta će biti sa Asocijacijom (Zajednica opština sa srpskom većinom) konstatovano je peticijom građana i tadašnjim akcijama opozicije, kao i presudom Ustavnog suda. Na Kosovu ne možemo imati jednoetničku asocijaciju. Dakle, neophodno je integrisati sve građane bez obzira na etničku pripadnost, a ne stvarati zidove koji ih razdvajaju i dele", rekao je Kurti.

Premijer Kosova Kurti je rekao je da će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti održan sredinom juna.

"Nemam pritisak. U toku su diskusije. Dijalog će biti principijelan, biće pošten, Kosovo nije tema koja će se naći na stolu već strana u razgovorima. Na osnovu našeg programa, savesno i odgovorno ćemo predstavljati Kosovo", dodao je Kurti.

Sastanak sa predsednicom i premijerom

Lajčak i Palmer su međuvremenu sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Kurtijem razgovarali o pripremama za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

Osmani i Kurti su nakon tih sastanaka saopštili da se u procesu dijaloga sa Srbijom mora poštovati teritorijalni integritet, ustavni poredak i i funkcionalnost zemlje, kao i da je saradnja i koordinacija između Evropske unije i SAD po pitanju dijaloga neophodna.

Uz posredovanje EU, dijalog između Kosova i Srbije započeo je 2011. godine u cilju normalizacije odnosa između dve strane.

XS
SM
MD
LG