Dostupni linkovi

Osmani: Sporazum sa Srbijom treba da podrazumeva međusobno priznanje


Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, predsednica Kosova Vjosa Osmani i američki izaslanik Metju Palmer, Priština, 31. maja 2021.
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, predsednica Kosova Vjosa Osmani i američki izaslanik Metju Palmer, Priština, 31. maja 2021.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da se u procesu dijaloga sa Srbijom mora poštovati teritorijalni integritet, ustavni poredak i i funkcionalnost zemlje.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Kosova, Osmani je tokom sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju (Matthew) Palmerom, rekla da bi konačni sporazum o normalizaciji odnosa trebao da podrazumeva međusobno priznanje dve strane uz poštovanje gore navedenih stavova.

Istakla je i da bi pitanje nestalih lica trebalo da bude prioritetno pitanje u nastavku dijaloga

Lajčak i Palmer borave u ponedeljak i utorak (31. maj i 1. jun) na Kosovu a kako bi sa kosovskim zavničnicima razgovarali o prepramama za nastavak dijaloga između Prištine i Beograda.

Dijalog dveju delegacija na čelu sa kosvskim remijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem trebao bi da bude održan tokom juna.

U saopštenju se navodi da su Lajčak i Palmer "ponovili punu podršku procesu dijaloga i njegovom zaključenju konačnim sporazumom između Kosova i Srbije".

Lajčak i Palmer su se prethodno sastali sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem. Kurti je tom prilikom poručio da je saradnja i koordinacija između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, u vezi sa procesom dijaloga između Kosova i Srbije, „dobrodošla i neophodna“.

Zajednička poseta Lajčaka i Palmera Kosovu, prema diplomatskim izvorima u Briselu, dolazi kako se poslala poruka da SAD i EU blisko sarađuju po pitanju dijaloga, te da imaju slične ciljeve za region zapadnog Balkana.

Uz posredovanje Evropske unije, dijalog između Kosova i Srbije započeo je 2011. godine u cilju normalizacije odnosa između dve strane.

XS
SM
MD
LG