Dostupni linkovi

Važno je izbeći tenzije, kazao Lajčak posle sastanka sa Kurtijem


Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti, Priština, 13. oktobar 2022.
Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti, Priština, 13. oktobar 2022.

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem istakao važnost izbegavanja tenzija na terenu, imajući u vidu da rok za preregistraciju automobila sa srpskim oznakama ističe 31. oktobra.

Ponovio je da eskalacija situacije nije ni u čijem interesu.

Potvrdio je da je od kosovskog premijera zatražio odlaganje procesa preregistracije za još deset meseci.

"To će biti odluka premijera (Kosova) i ja neću komentarisati u njegovo ime", rekao je on.

Lajčak je dodao da je razgovor sa Kurtijem bio "konstruktivan i koristan".

"Napredovali smo u našim razgovorima i to je sve što sada mogu da kažem", naglasio je on.

Miroslav Lajčak je novinarima potvrdio i da je na sastanku bilo reči o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje dugogodišnjeg spora između Kosova i Srbije.

"Zato dolazim ovde svake nedelje. Ali nadam se da razumete da ne bi pomoglo procesu ako ja iznosim detalje. To su osetljiva pitanja i ja sam u kontaktu sa premijerom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem", rekao je Lajčak.

Iz kabineta premijera Kosova je saopšteno da je na sastanku sa Lajčakom bilo reči o "temeljnom okviru sporazuma" između Kosova i Srbije, te realizaciji Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, ali i o drugim pitanjima.

"Premijer Kurti je zahvalio Lajčaku na njegovoj posvećenosti za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije uz fokus na međusobno", navodi se u saopštenju.

'Parkiraćemo u dvorištu': Ističe rok za preregistraciju na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije je na Kosovu boravio i 13. oktobra, kada je novinarima rekao da je sa kosovskim premijerom razgovarao o nekoliko tema, među kojima je bilo i pitanje preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS tablice.

Rok Vlade Kosova za preregistraciju ističe 31. oktobra, a dosadašnji stav je bio da on neće produžavati, te da od 1. novembra više neće moći da se upravlja automobilima sa oznakama radova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Vlada Kosova je 31. jula, na zahtev međunarodne zajednice, odložila proces preregistracije na mesec dana jer su Srbi na severu podigli barikade.

U međuvremenu, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je na Kosovu boravio 19. oktobra, je rekao da je od Vlade u Prištini zatraženo da se proces preregistracije odloži na deset meseci.

Radi se o tablicama PR (Prištna), GL (Gnjilane), PZ (Prizren) i tako dalje.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne ali su na severu Kosova do sada tolerisane dok su u sredinama južno od Ibra ukinute pre desetak godina.

Francusko-nemački predlog za novi okvir dijaloga

Posete evropskih i američkih posrednika dolaze u trenutku kada se u javnosti pojavila informacija da su Francuska i Nemačka liderima u Prištini i Beogradu dale predlog kako da reše dugogodišnji spor između dve zemlje.

Ovaj predlog nije javno objavljen i ne zna se šta tačno sadrži.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su potvrdili da postoji takva inicijativa.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je 21. oktobra izjavila da će u narednim nedeljama biti održani sastanci sa timovima nemačkog kancelara Olafa (Sholz) Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) kako bi se dobilo više detalja o francusko-nemačkom predlogu.

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa dve strane.

Do sada je potpisano više od 30 sporazuma od kojih većina nije u potpunosti realizovana na terenu.

XS
SM
MD
LG