Dostupni linkovi

Osmani: Francusko-nemačka inicijativa ima za cilj intenziviranje dijaloga


Predsednica Kosova Vjosa Osmani u Pragu, 7. oktobar 2022.
Predsednica Kosova Vjosa Osmani u Pragu, 7. oktobar 2022.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da će u narednim nedeljama biti održani sastanci sa timovima nemačkog kancelara Olafa (Sholz) Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) kako bi se dobilo više detalja o francusko-nemačkom predlogu.

U javnosti se pre oko mesec dana pojavila informacija da su Francuska i Nemačka liderima u Prištini i Beogradu dale predlog kako da reše dugogodišnji spor između dve zemlje. Ovaj predlog nije javno objavljen i ne zna se šta tačno sadrži.

Predsednica Osmani je na konferenciji za novinare poručila da postoji francusko-nemačka inicijativa, koja za cilj ima intenziviranje dijaloga.

"Planirano je da se mnoga pitanja rešavaju odvojeno...Ideja je da se sva ta pitanja grupišu u jedan dokument i da se prevaziđu razlike", rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, "cilj kosovskih partnera" je da se proces dijaloga što pre završi.

"Nikada, niko od partnera nije tražio od Kosova da odustane od međusobnog priznavanja."

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je 19. oktobra u intervjuu za kosovsku lokalnu televiziju Kanal 10, rekao da francusko-nemački predlog ne predviđa međusobno priznanje Kosova i Srbije, kako se u javnosti nezvanično navodi.

Eskobar je zaključio da bi se i to jednom dogodilo, odnosno da je samo pitanje kada će se to desiti.

Mediji na Kosovu su takođe preneli da predlog za sad ne predviđa da Srbija prizna Kosovo, ali predviđa da kosovsku državu prizna preostalih pet članica EU koje to nisu uradile: Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Eskobar je rekao i da "šta god evropske države predlože u vezi dijaloga, to mora da se shvati ozbiljno". On je na taj način odgovorio da li SAD podržavaju francusko-nemački predlog.

"Mi ćemo to podržati", kazao je Eskobar i dodao da bi, onako kako im je objašnjeno, "ovaj predlog odblokirao Kosovo, a potencijalno i Srbiju, na putu evroatlantskih integracija".

On je kazao da su Kosovo i Srbija blizu postizanja sporazuma, napominjući da je od kolega iz Evrope čuo da je to "pitanje nedelja a ne godina". Objasnio je da se radi o sporazumu za naredne korake.

XS
SM
MD
LG