Dostupni linkovi

Lajčak i Escobar verovatno uskoro u Beogradu i Prištini


Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak ċe najverovatnije početkom februara posetiti Beograd i Prištinu, saznaje se nezvanično u Briselu.

Ovi izvori su takođe nagovestili da ċe, prilikom posete, Lajčak održati sastanke zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Garbiel Escobar).

Iako u Briselu navode da se detalji sastanka još pripremaju, prema preliminarnom planu, poseta Lajčaka i Eskobara je planirana za 1. i 2. februar, a Beograd bi bila prva stanica.

Osim svepobuhvatnih napora za oživaljvanje prosesa pregovora o normalizaciji odnosa, evropski i američki posrednik ċe, prema našim saznanjima, pokrenuti pitanje glasanja srpskih građana na Kosovu u izbornim procesima u Srbiji.

U svetlu odluke kosovke vlade koja je za ustavni referendum održan u Srbiji 16. januara, kosovskim Srbima dozvolila jedino glasanje poštom ili u Kancelariji za vezu, nastoji se da se pronađe rešenje po moguċnosti pre održavanja parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji, koji su zakazani za 3 april.

EU je izrazila žaljenje što su kosovske vlasti onemogućile glasanje srpskih građana Kosova za ustavni referendum u Srbiji.

Prema rečima portaprola EU, Petera Stana, bez obzira što o tome ne postoji nikakav dogovor, “ipak postoji već ustanovljena praksa” po kojoj su od 2012. do 2020. godine kosovski Srbi mogli da glasaju na Kosovu, a glasove je prikupljao OEBS.

Miroslav Lajčak je poslednji put posetio Kosovo i Srbiju u novembru prošle godine.

Od kada je Aljbin (Albin) Kurti na čelu kosovske vlade i vodi dijalog u ime Kosova, održana su dva susreta na najvišem političkom nivou. U oba navrata je potvrđeno da su strane udaljene u stajalištima.

EU je uvek naglašavala da će organizovati novi susret između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera jedino kada strane pokažu spremnost da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.

XS
SM
MD
LG