Dostupni linkovi

Kurti: Prihvatamo prijedlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije


Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i premijer Kosova Aljbin Kurti
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i premijer Kosova Aljbin Kurti

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je 6. februara da je sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem razgovarao o zakazivanju sastanka na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Taj dijalog posredstvom EU vode premijer Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lajčak nije precizirao kada bi tačno mogao da bude održan sastanak, već je naveo da će o tome razgovarati u Beogradu i sa predsednikom Srbije Vučićem sa kojim se takođe susreće 6. februara uveče u Beogradu.

On je podvukao da se nastavljaju diplomatski napori međunarodne zajednice, te dodao da je bilo reči i o predlogu EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Razgovarali smo o svemu što je agenda dijaloga, ali osnov našeg razgovora je predlog koji sam predstavio 9. septembra. Želimo da budemo sigurni da napredujemo oko tog predloga i kada dovedemo dva lidera u Brisel, da imamo konstruktivan sastanak," rekao je Lajčak.

Kurti je na svom Twitter nalogu napisao da Kosovo prihvata predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom, te da ga smatra dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnu platformu za napredak.


Predlog EU dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu a podržavaju ga Francuska, Nemačka i SAD.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je taj plan dobra osnova za dijalog Kosova i Srbije dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je spreman da radi na primeni tog plana.

Ovaj predlog nije javan ali je RSE imao uvid u njega. Prema tom dokumentu, predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama – na čemu insistira Kosovo.

Takođe, od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

U međuvremenu je predsednik Srbije na Instagramu objavio video u kojem između ostalog kaže "međusobno priznanje sanjajte."

O Zajednici opština sa srpskom većinom

Lajčak je novinarima u Prištini potvrdio da je sa Kurtijem razgovarao o njegovim uslovima za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ali nije želeo da iznese više detalja. Ponovio je da se taj Briselski sporazum mora implementirati.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, koji se od 2011. godine vodi posredstvom Evropske unije.

Kurti je 2. februara navdeo da Zajednica mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, da se promeni ime jer ne može da bude monoetnička, te da nema nikakva izvršna ovlašćenja već da služi isključivo saradnji između opština.

Zatražio je, pored ostalog, da se pre njenog osnivanja ugase paralelne strukture Srbije na severu Kosova, i da bude deo konačnog sporazuma i da se formira nakon međusobnog priznanja.

Uslove premijera Kosova Kurtija za formiranje Zajednice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je "bajkom". On je rekao da Kurti ustvari neće da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Kosovo je do sada odbijalo da implementira taj sporazum uz obrazloženje da nisu moguća udruživanja na nacionalnoj osnovi ali i zbog zabrinutosti da bi ona izgledala kao entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, zvanični Beograd insistira da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira onako kako je dogovoreno u Briselu 2013.

Potom su 2015. godine utvrđeni principi, ali je Ustavni sud Kosova konstatovao da oni nisu u skladu sa 23 člana Ustava Kosova uz zaključak da ipak mogu biti prilagođeni statutom ili nekim podzakonskim aktom.

XS
SM
MD
LG