Dostupni linkovi

Biden negoduje zbog oslobađajuće presude tinejdžeru za dvostruko ubistvo u Wisconsinu


Kyle Rittenhouse u sudnici u gradu Kenoshi, 18. novembar 2021.
Kyle Rittenhouse u sudnici u gradu Kenoshi, 18. novembar 2021.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ljut nakon što je sud oslobodio tinejdžera koji je ubio dvojicu muškaraca tokom rasnih nemira prošle godine u Wisconsinu.

Predsjednik je u pisanoj izjavi izrazio zgroženost presudom iako je ranije rekao da stoji uz porotu.

Kyle Rittenhouse, 18, jecao je nakon što je oslobođen svih optužbi za pucnjavu u Kenoshi 25. augusta 2020.

Bilo je tihih protesta zbog ishoda suđenja koje je podijelilo Sjedinjene Države.

Rittenhouse je priznao da je upucao Josepha Rosenbauma (36) i Anthony Hubera (26) i ranio Gaigea Grosskreutza (28), ali je tvrdio da je to učinio u samoodbrani.

Bivši mladi kadet policije oslobođen je po dvije tačke optužnice za ubistvo s namjerom, jednu za pokušaj ubistva i dvije tačke za bezobzirno ugrožavanje sigurnosti.

Činilo se da je Rittenhouse skoro pao od olakšanja kada je u petak saznao svoju sudbinu od porote sa sedam žena i pet muškaraca nakon tri i po dana razmatranja. Njegova majka Wendy je također plakala.

Optuženi i ljudi koje je upucao svi su bili bijelci, ali pitanje rase je visilo nad slučajem jer se pucnjava dogodila tokom građanskih nereda zbog uočene policijske brutalnosti.

Tokom prošlogodišnje predizborne kampanje,Biden je tvitovao video za koji se činilo da povezuje Rittenhausa, bez ikakvih dokaza, sa bijelim suprematistima.

U petak ispred Bijele kuće novinar je pitao demokratskog predsjednika da li ostaje pri svojim ranijim komentarima o tinejdžeru.

Biden je rekao da je tek čuo vijest i dodao: "Ostajem iza onoga što je porota zaključila. Sistem funkcioniše i moramo ga se pridržavati".

Kasnije je objavio izjavu u kojoj je rekao: "Iako će presuda u Kenoshi ostaviti mnoge Amerikance ljutim i zabrinutim, uključujući i mene, moramo priznati da je porota rekla svoje".

Rittenhouse, tada 17-godišnjak, pojavio se u Kenoshi nakon što je grad bio dvije noći pod neredima, pljačkama i paljevinom nakon što je policija 23. avgusta 2020. sedam puta pucala u leđa crncu Jacobu Blakeu, ostavivši ga djelimično paraliziranog.

Odbrana je svog klijenta predstavila kao građanskog tinejdžera koji je otišao u grad na srednjem zapadu Sjedinjenih Američkih Država da zaštiti privatnu imovinu i pucao u muškarce samo zato što je bio u strahu za svoj život.

Tužilaštvo je Rittenhousea prikazalo kao bezobzirnog osvetnika, a ljude koje je upucao kao heroje koji pokušavaju da razoružaju nekoga za koga su mislili da je "aktivan strijelac".

Na ulicama Kenoshe snage američke Nacionalne garde
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Na suđenju se čulo da se Rosenbaum te noći jurio Rittenhousea prije nego što je pokušao da mu zgrabi pištolj. Rittenhouse ga je upucao.

Huber je tada ubijen nakon što je udario Rittenhausa skejtbordom u glavu ili vrat.

Grosskreutz je dobio udarac u biceps nakon što je uperio vlastiti pištolj u Rittenhousea.

Nakon presude, branilac Rittenhousea Mark Richards rekao je za svog klijenta: „On želi da nastavi sa svojim životom".

"Želi da se ništa od ovoga nikada nije dogodilo. Ali, kako je rekao kada je svjedočio, nije on ovo započeo".

Roditelji Hubera, drugog ubijenog, rekli su da im je "slomljeno srce" presudom.

"To šalje neprihvatljivu poruku da se naoružani civili mogu pojaviti u bilo kojem gradu, potaknuti nasilje, a zatim iskoristiti opasnost koju su stvorili da opravdaju pucanje na ljude na ulici", rekli su Karen Bloom i John Huber.

Mali broj demonstranata okupio se ispred suda, držeći natpise na kojima piše "Ubica Kyle" i "Nema pravde nema mira".

Lokalni vlasnici prodavnica rekli su joj da će im biti drago kada se presuda objavi kako bi grad mogao da krene dalje.

Suđenje je razotkrilo političke podjele, pri čemu su mnoge demokrate osudile presudu, dok su republikanci rekli da je pravda zadovoljena, a neki su mu čak ponudili i stažiranje.

Nakon presude, desničarski voditelj Fox Newsa Tucker Carlson objavio je snimak ekskluzivnog intervjua s Rittenhouseom, koji će biti emitiran u ponedjeljak.

Na snimku, Rittenhaus opisuje kako se budi u hladnom znoju zbog "strašnih" snova koje ima svake noći o tome šta se dogodilo.

XS
SM
MD
LG