Dostupni linkovi

Zemlje Kvinte izrazile žaljenje što Srpska lista ne učestvuje na izborima


Vanredni izbori za gradonačelnike opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su raspisani za 23. april
Vanredni izbori za gradonačelnike opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su raspisani za 23. april

Zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) su saopštile da su vanredni lokalni izbori na severu Kosova u skladu sa zakonima, te izrazili žaljenje što Srpska lista nije iskoristila "demokratsko pravo da učestvuje na njima".

"Očekujemo da će nadležni ogani postupiti profesionalno", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Zemlje Kvinte su pozvale "sve strane na uzdržanost i izbegavanje nasilja koje može poremetiti izbore".

Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, odbija da učestvuje na izborima uz obrazloženje da nisu ispunjeni njihovi zahtevi za povratak u kosovske institucje – formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i uklanjanje kosovskih specijalnih jedinica sa severa.


Vanredni izbori za gradonačelnike opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su raspisani za 23. april nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Inače, ovi lokalni izbori su već jednom odloženi decembra prošle godine na zahtev međunarodne zajednice. Srpska lista je i tada odbijala da učestvuje, a uoči pripreme izbornog procesa je zabeleženo nekoliko inicidenata uz upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi.

Prethodno je 23. marta izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon (Viola von Cramon) pozvala Kosovo i Srbiji da poštuju Sporazum o normalizaciji odnosa i Aneks za njegovo sprovođenje.

U saopštenju za medije je ukazala da su vanredni lokalni izbori već jednom odloženi, te pozvala Srpsku listu da ipak učestvuje na predstojećim, koji bi trebali da se održe 23. aprila.

S druge strane, kosovske vlasti je pozvala da omoguće produženje roka za podnošenje kandidatura.


Rok za podnošenje kandidatura je istekao 22. marta.

Iz Centralne izborne komisije Kosova je saopšteno da nije bilo novih prijava, već da je samo potvrđena kandidatura onima koji su se prijavili za učešće na izborima 18. decembra.

To znači da ima ukupno 11 kandidata iz četiri politička subjekta, od kojih su samo dvoje iz redova srpske zajednice.


Srpska lista od 2013. godine, kada je i formirana uz podršku Beograda, na gotovo svim kosovskim izborima dobijala preko 90 odsto glasova birača iz redova srpske zajednice.

Međutim, posmatračka misija EU u svojim izveštajima nakon izbora redovno zaključuje da je Srpska lista "monopolizovala politički život među kosovskim Srbima", te da su zabeleženi slučajevi zastrašivanja, odnosno da je na birače vršen pritisak od strane kandidata i aktivista Srpske liste.

XS
SM
MD
LG