Dostupni linkovi

Kušner: Srbi žive bolje, mada ima problema


Bernar Kušner juče u Prištini
Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da je život Srba na Kosovu bolji nego ranijih godina, ali da još ima posla u tom pravcu. Kušner je Srbima pružio uveravanja da se Vlada Kosova bori protiv diskriminacije.

Tokom posete Gračanici šef francuske diplomatije Bernar Kušner ohrabrio je Srbe da se osećaju kao građani Kosova i pružio im uveravanja da kosovske vlasti rade na poboljšanju njihovog života.

Život Srba na Kosovu je poboljšan iako još puno toga treba uraditi, izjavio je ministar inostranih poslova Francuske. Bernar Kušner se drugog dana posete Kosovu sastao sa predsednikom opštine Gračanica Bojanom Stojanovićem i direktorkom Doma zdravlja Radom Trajković.

Kušner je rekao da je cilj njegove posete Gračanici da se izbliza upozna sa funkcionisanjem novoformisane opštine. On je kazao da je veoma srećan što vidi da ima napretka.

“Srbi su stanovnici Kosova i treba da budu kao svi drugi građani. Ne sme da postoji nikakva vrsta diskriminacije i to treba da garantuje Vlada. Iako to nije sasvim tako vlada će uraditi sve što treba”, rekao je Kušner.

Dodao je da je situacija bolja iako ima još puno posla. Kušner je primetio napredak.

“Zadnji put kad sam bio u Gračanici Srbima je bilo teško da putuju i kreću se, sada je bolje, iako nije perfektno”, rekao je šef francuske diplomatije.

Kušner je kazao da problem nezaposlenosti pogađaja sve na Kosovu, pa tako i srpske sredine. On je kazao da u Gračanici dobro funkcioniše zdravstveni sistem, te da će Francuska sagledati kako može da pomogne.

Obećanje

Predsednik opštine Gračanica Bojan Stojanović izjavio je da je sa Kušnerom razgovarao o radu nove opštine i kako da ona najefikasnije odgovori na potrebe svojih stanovnika.

“Izložio sam određene poteškoće i gospodin Kušner je svestan i dobro je upoznat sa političkom situacijom na Kosovu. Izrazio je uverenje da će vlada (Kosova) učiniti mnogo veći pomak da pomogne stanovništvu centralnog Kosova, opštini Gračanica”, rekao je Stojanović.
Rada Trajković

“Ja sam uveren da to mora da se desi jer bolji život za nas nema alternativu. Moramo da se distanciramo od visoke politike zato što nisam čuo ozbiljnog čoveka koji je rekao da može da zaustavi vreme”, dodao je on.

Rada Trajković je izjavila da je sa Kušnerom razgovarala o pomirenju između Srba i Albanaca na Kosovu.

“Ja sam kazala Kušneru da mi se čini je narod iznad političara i da sve manje ima sukoba između Srba i Albanaca ali ga političari nemaju hrabrosti da počnu da razgovaraju o nečemu što je normalizacija života koja je pre svega u funkciji običnih ljudi. On (Kušner) mi je obećao da će učiniti napore da dođe do relaksacije odnosa između Beograda i Prištine, i Srba i Albanaca na Kosovu”, izjavila je Trajković.

Kušner je posetio i manastir Gračanicu. Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner doputovao je na Kosovo u ponedeljak kada se sastao sa čelnicima institucija i održao govor pred poslanicima Skupštine Kosova.

Kušner je izjavio da je za Francusku nezavisnost Kosova nepovratna i pozvao na uspostavljanje dijaloga između Kosova i Srbije.

******
Pročitajte i ovo:
Kušner: Mesto Srbije je u Evropskoj uniji

Pogledajte komentare (6)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG