Dostupni linkovi

Kurti kaže da je policija na sjeveru Kosova angažovana po službenoj dužnosti


Kosovski premijer Aljbin Kurti
Kosovski premijer Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti se sastao sa komandantom KFOR-a, general-majorom Anđelom Ristućijem i tom prilikom ga obavestio da su “gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima”, te da moraju da obavljaju svoje dužnosti i odgovornosti.

Sastanak je održan nakon što je policija Kosova pomogla novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti da uđu u zgrade općina u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Grupe lokalnog stanovništva u ovim opštinama sa srpskom većinom usprotivile su se njihovom odlasku u kancelarije koje su ranije koristili srpski zvaničnici.

"Kosovska policija je posvećena tome da omogući gradonačelnicima da budu na svojim radnim mestima, odakle treba da služe svim građanima bez razlike i diskriminacije“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Uz suzavac, gradonačelnici ušli u kancelarije na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Gradonačelnici su dan ranije položili zakletvu u javnim objektima, poput škola, iz bezbednosnih razloga budući da se u zgradama opštine nalaze Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Policija je ispalila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala demonstrante, koji su gađali policiju kamenicama i zapalili nekoliko automobila.

Poteze kosovskih vlasti u opštinama na sjeveru osudio je američki državni sekretar Antony Blinken, koji je pozvao kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija da odmah prekine "nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU." Poteze je osudila i Evropska unija iz koje su poručili da neće više prihvatati provokativne poteze.

XS
SM
MD
LG