Dostupni linkovi

Kurti kaže da je policijska pratnja gradonačelnika bila bezbednosna, ne politička odluka


Albin Kurti u Skupštini, na jednom od prethodnih zasedanja, arhiv
Albin Kurti u Skupštini, na jednom od prethodnih zasedanja, arhiv

Kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti) rekao je da su novi gradonačelnici opština na severu Kosova bili u pratnji snaga bezbednosti jer je neophodno obezbediti njihov nesmetani ulazak u opštinske objekte.

On je tokom sednice Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o situaciji na severu naglasio da to nije politička odluka.

"U ovom trenutku moram da istaknem da je pratnja novih gradonačelnika sa snagama bezbednosti ocena bezbednosnih institucija koje procenjuju stepen opasnosti, tako da to nije politička odluka, ali ja kao predsednik podržavam ovo – i tada, i danas", izjavio je Kurti.

On je rekao da podržava ovu odluku jer su incidenti u narednim danima dokazali da postoji opasnost od napada "zločinačkih grupa". Naveo je da je eskalacija situacije 29. maja - kada su ranjeni vojnici KFOR-a - "dobro isplanirana" i orkestrirana iz Beograda.

Predsednik Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (LDK) Arben Gaši rekao je da je predsedništvo Skupštine Kosova pozvalo premijer ada se izjasni o situaciji na severu i odnosima sa SAD.

Izbori u četiri opštine na severu, naseljene većinom Srbima, održani su 23. aprila nakon ostavke predsednika opština iz Srpske liste – najveće stranke kosovskih Srba – u novembru prošle godine.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata nove gradonačelnike.

Protesti koji su zbog toga usledili eskalirali su 29. maja, kada su mirovne trupe KFOR-a intervenisale u Zvečanu "da bi izbegli sukobe između strana i da bi rizik od eskalacije sveli na minimum". Napalo ih je nekoliko nasilnih demonstranata, za koje Vlada Kosova kaže da su "arpske zločinačke bande". Povređeno je 30 vojnika KFOR-a.

Sjedinjene Države i saveznici rekli su da upotreba sile podriva napore za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i pozvali na smirivanje situacije.

Kosovski premijer Albin Kurti i dalje brani postupke kosovske policije, koja je, uprkos otporu lokalnog stanovništva, asistirala da se u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova postave novi albanski gradonačelnici.

XS
SM
MD
LG