Dostupni linkovi

Kurti u razgovoru sa američkim zvaničnicima pomenuo izbore, 'predan radu sa SAD'


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je svoju posvećenost "radu sa SAD na smanjenju tenzija" na sjeveru Kosova, nakon telefonskog razgovora sa američkim zvaničnicima.

Kurti je putem tvitova objavio da je razgovarao sa zamjenikom američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jonom Finerom i senatorima Chrisom Murphyjem, Peteom Rickettsom i Jeanne Shaheen.

"Uklanjanje nasilne rulje ispred opštinskih zgrada i puna provedba Briselskog sporazuma je put prema deeskalaciji do novih izbora", navodi se jednom od dva Kurtijeva tvita.

Deesklaacija tenzija, naveo je u drugom tvitu, "zahtijeva da rulja koju sponzoriše Beograd odmah zaustavi nasilje protiv pripadnika snaga sigurnosti do novih izbora u ovim opštinama".

Situacija na sjeveru Kosova postala je napeta još 26. maja, kada je kosovska policija pomogla albanskim predsjednicima opština sa srpskom većinom da uđu u opštinske kancelarije, uprkos otporu lokalnog stanovništva.

Novi albanski gradonačelnici opština Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić izabrani su na vanrednim izborima 23. aprila, koje je bojkotovala srpska zajednica.

Zahtjevi Francuske i Njemačke

Konačno, visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell pridružio se pozivu Francuske i Njemačke da se održe novi izbori u opštinama na sjeveru Kosova. On je rekao da je pored toga potrebno obezbijediti učešće kosovskih Srba u izbornom procesu i započeti rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je da su Njemačka i Francuska zatražile od Kosova i Srbije da se što prije održe novi izbori u opštinama na sjeveru Kosova.On je dodao da je zatraženo učešće lokalnog stanovništva srpske zajednice na izborima i rekao da će se "strane konsultovati i vratiti naredne nedjelje sa jasnim odgovorima".

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je potvrdila da su Macron i njemački kancelar Olaf Scholz uputili ovaj zahtev tokom sastanka na samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji. Ona im je prenijela da je Kosovo "spremno da to razmotri, na osnovu zakona Kosova za lokalne izbore".

Osmani i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održali su sastanke sa evropskim liderima, na marginama samita Evropske političke zajednice u mjestu kod glavnom gradu Moldavije, Kišinjeva.

Vučiće je u razgovorima naglasio značaj formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Međutim, Osmani je rekla da se "mora osigurati da fokus bude na punoj implementaciji sporazuma, a ne samo na nekim njegovim dijelovima".

Međunarodni napori da se smanje tenzije na Kosovu su intenzivirani, dok Srbi nastavljaju proteste u sjevernom dijelu zemlje protiv albanskih gradonačelnika opština. Njihovi zahtjevi su da se ovi gradonačelnici povuku iz opština sa srpskom većinom, kao i specijalne jedinice kosovske policije.

Tokom obraćanja 31. maja, premijer Kosova Aljbin Kurti je ove zatjeve odbacio, ali je ostavio otvorenu mogućnost novih lokalnih izbora.

XS
SM
MD
LG