Dostupni linkovi

Kurti i Merkel nakon sastanka: Dijalog treba da dovede do uzajamnog priznanja


Premijer Kosova i nemačka kancelarka tokom virtuelnog sastanka
Premijer Kosova i nemačka kancelarka tokom virtuelnog sastanka

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti razgovarao je u ponedeljak putem video linka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a jedna od tema je bila i dijalog sa Srbijom.

Kako se navodi u saopštenju iz kancelarije premijera, Kurti je naveo da Kosovo u dijalogu sa Srbijom „treba da bude ravnopravna strana, da se reše otvorena pitanja i da dođe do normalizacije odnosa."


Dodaje se da su se Kurti i Merkel „složili da proces dijaloga treba da bude fer“ i „izgrađen na poverenju“, a da bi na kraju „trebalo da dođe do uzajamnog priznanja“.

"Nezavisnost Kosova i njegov teritorijalni integritet ne mogu biti predmet razgovora i ne možemo se vratiti u vreme pre 2008. godine", rekao je Kurti.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost.

Dijalog Kosova i Srbije bi trebao da bude nastavljen u junu.


Kurti i Merkel su takođe razgovarali o Berlinskom procesu i njegovom značaju u unapređenju regionalne saradnje.

„U očekivanju Berlinskog samita, koji će biti održan početkom jula, premijer Kurti je naglasio da je regionu potrebna ekonomska i trgovinska saradnja, ali ne i projekti kao zamena za EU. Dodao je da ekonomska saradnja treba da ide paralelno sa demokratizacijom regiona “, navodi se u saopštenju.


Kurti je od nemačke kancelarke zatražio posvećenost kada je u pitanju liberalizacija viznog režima za građane Kosova, uz napomenu da je Kosovo ispunilo sve kriterijume po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG