Dostupni linkovi

Kurti u razgovoru za RSE: Isključenje iz vojne vežbe katastrofa i nije fer


Aljbin Kurti na forumu u Slovačkoj, 31. maj 2023.
Aljbin Kurti na forumu u Slovačkoj, 31. maj 2023.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) u sredu je ocenio kao nefer i katastrofu američku odluku da se Kosovu obustavi učešće u vojnoj vežbi u Evropi pod američkim vođstvom.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) dan pre je objavio da Vlada Kosova nije koordinirala sa Sjedinjenim Državama akcije preduzete na severu i da je stoga pretrpela prve posledice - otkazivanje učešća u vežbama "Defender Europe 2023."

"Ono što smo videli je suspenzija sa vežbe 'Defender Europe 23', za koju smo se pripremali dve godine. To je katastrofa. Mislim da nije fer, ali ko sam ja da odlučujem?! Još jednom, dozvolite mi da naglasim da su SAD nezamenljiv prijatelj, partner i saveznik za našu bezbednost i odbranu, za našu demokratiju i razvoj", rekao je kosovski premijer na pitanje RSE da li su američke mere udarac za Kosovo.

Kurti je dao kratak intervju za RSE u Bratislavi, gde se 31. maja sastao sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josepom Borrellom (Žozep Borelj) i specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje RSE kako je prošao sastanak sa evropskim zvaničnicima, kosovski premijer kazao je kako je "sastanak bio važan".

"Moramo imati implementaciju (sporazuma Kosova i Srbije) na pravom putu i mislim da smo nekada stagnirali, a ponekad skrenuli sa puta. Zbog toga mi je bilo veoma važno da dođem u Bratislavu na ovaj susret i da upoznam obojicu, i gospodina Borela i gospodina Lajčaka, jer bi trebalo da bude jasno u vezi sa nedavnim događajima na Kosovu koje je izazvala Srbija", rekao je Kurti.

S druge strane, naglasio je, "potrebna je primena sporazuma što je pre moguće".

"Ne zaboravimo, imamo dogovor, nemamo izbora. Međutim, nemamo rešenje, ne zato što nemamo dogovor, već zato što nemamo implementaciju sporazuma. Pokušao sam da ubedim Borelija i Lajčaka da se 100 odsto usredsređuju u pogledu vremena i energije na redosled za sprovođenje sporazuma Kosova i Srbije", kazao je Kurti, referirajući se na mapu puta oko koje su se on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili na sastanku u Ohridu 18. marta.

Opravdanje za akciju kosovske policije

Premijer Kosova u Bratislavi je prethodno na međunarodnom skupu kojem je prisustvovao najavio da će narediti povlačenje policajaca iz opštinskih objekata u opštinama na severu jedino nakon što se povuče, kako se izrazio "rulja" sa ulice.

"Sve dok napolju postoji nasilna rulja koja preti napadom i koja ispisuje grafite sa slovom Z i pokazuje admiraciju prema despotskom lideru Putinu i ruskoj agresiji, moramo imati svoje specijalne jedinice u zgradama opština", rekao je kosovski premijer u Bratislavi nastupajući na panelu u okviru međunarodne konferencije koju organizuje think-tank GLOBSEC.

On je tokom govora ustvrdio da su neki od učesnika protesta na ulicama na severu pripadnici srpske policije.

Evropska unija je u utorak, 30. maja zatražila od kosovskih vlasti da povuče policajce iz opštinskih objekata na severu i prestanak "nasilnih demonstracija".

Međutim, premijer Kosova je rekao da je kosovska policija profesionalna i da je "prozapadno orjentisana te da nije bilo nikakvog prekršaja".

Kurti neće da gradonačelnici rade van opština

Kurti je potvrdio mogućnost da novoizabrani gradonačelnici ne završe mandat do kraja, ali je takođe naglasio da oni moraju obavljati svoju funkciju upravo u zgradama opština gde su izabrani.

"U severnom delu naše zemlje postoje paralelne strukture. Ako ja naredim gradonačelnicima da pređu iz svojih kancelarija u neku drugu kancelariju, ja bih se uključio u stvaranju neke vrste paralelne strukture paralelnim strukturama. Pridružio bih se njihovoj nezakonitosti", rekao je Kurti.

Spremnost za češće susrete sa Vučićem

Kurti je u Bratislavi izrazio spremnost da se sastane sa srpskim predsednikom češće, ali je upozorio da Aleksandar Vučić ne želi normalizaciju odnosa.

"Imamo dogovor – samo treba da ga primenimo. Predsednik Srbije kaže DA sporazumu da ga ne bi potpisao, i sada se kaje što je rekao da", ocenio je Kurti.

Izvori iz EU u utorak su spomenuli Bratislavu kao moguće mesto sastanka Kurtija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i rekli da se na tome radi. Vučić je, međutim, rekao da neće ići u Bratislavu, jer je, kako je rekao, "važnije biti sa svojim narodom".

Od 26. maja tenzije su porasle na severu Kosova, pošto su tog dana novi čelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka – svi Albanci – ušli u opštinske zgrade pod pratnjom Kosovske policije.

U sukobima sa srpskim demonstrantima u Zvečanu 29. maja povređeno je 30 pripadnika NATO misije na Kosovu, KFOR.

Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Države Kvinte (Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva) izrazile su zabrinutost zbog lokalnih izbora održanih na severu Kosova 23. aprila i poručili da oni ne predstavljaju održivo dugoročno političko rešenje za uključene opštine, zbog bojkota srpske zajednice.

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na severu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsednike.

XS
SM
MD
LG