Dostupni linkovi

Ništa od najavljenog kumstva


Kumstvo Srbina i Albanca, šumara Dragoljuba Simića i Dževada Islamija iz sela Slatina najavljeno je nakon što je Simić spasio Islamijevu kćer

Od najavljenog kumstva Srbina i Albanca, odnosno ovdašnjeg šumara Dragoljuba Simića i Dževada Islamija iz kosovskog sela Slatina neće biti ništa.

Naime, bilo je dogovoreno da se proteklog vikenda ceremonija kumstva održi na samoj administrativnoj liniji Srbije i Kosova, tačnije na mestu gde je Simić nedavno vratio desetogodišnju Albanku Ajšu roditeljima nakon što je pronašao izgubljenu u šumi. Dragoljub Simić objašnjava da je politika umešala svoje prste:

"Meni je krivo i žao što je politika umešala svoje prste tamo gde nije smela. Sad su prijatelji počeli da se mere politikom – to je strašna stvar."

Sa druge strane Dževad Islami nije mogao da odgovori zašto je otkazano već dogovoreno kumstvo:

"Ne znam da ti na to odgovorim."

Inače, nedavno je ovdašnji šumar Dragoljub Simić u kasnim večernjim satima pronašao devojčicu albanske nacionalnosti koja se izgubila u šumi i prešla na teritoriju kuršumlijske opštine. Simić je nedugo zatim desetogodišnju Ajšu vratio roditeljima. Ovim povodom, bilo je dogovoreno da se okume srpska porodica Simić i albanska Islami.

No i pored toga što do kumstva neće doći, otac pronađene devojčice Dževad Islami ima samo reči hvale za Dragoljuba Simića:

"Da nije njega bilo ne bih našao ćerku."

Njih dvojica, Dragoljub i Dževad su se proteklog vikenda sreli na samoj liniji razdvajanja Srbije i Kosova, odnosno na mestu gde je Simić vratio desetogodišnju Ajšu roditeljima. Oni su se tom prilikom srdačno pozdravili.

Kažu da su i ranije živeli kao dobre komšije jer se njihove kuće nalaze na samo nekoliko stotina metara jedne od druge. Deli ih, kako su istakli, samo zamišljena granica koja ne predstavlja problem da oni nastave da se druže i sarađuju i u budućnosti:

"On i ja ćemo ovde ostati doživotno, to zapamtite i napišite. Svi ćete vi otići, a mi ćemo ostati. I živimo i živećemo jedan pored drugog."
  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG