Dostupni linkovi

Biden najavio nove sankcije Kubi


U protestima na Kubi život je izgubila jedna osoba, Havana, 11. jul 2021.
U protestima na Kubi život je izgubila jedna osoba, Havana, 11. jul 2021.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden (Joseph Biden) najavio je dodatne sankcije Kubi, na dan kada je Vašington na crnu listu stavio i dvojicu kubanskih policijskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava.

"Biće ih još (sankcija), osim ako ne dodje do drastične promene na Kubi, što ne očekujem", rekao je Bajden u Beloj kući na sastanku sa predstavnicima Amerikanaca kubanskog porekla, prenosi agencija Frans pres (AFP).

SAD su u petak uveče, 30. jula, uvele sankcije protiv dvojice visokih kubanskih policijskih zvaničnika, kao i cele Revolucionarne nacionalne policije.

Prethodno su uvedene sankcije kubanskom ministru odbrane i specijalnoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nedavne represije protesta na Kubi.

Na protestima je poginula jedna osoba i nekoliko desetina je povređeno. Prema navodima kubanske opozicije, uhapšeno je oko 100 ljudi.

Kubanci su izašli na ulice nezadovolji zbog nestašice hrane i drugih potrepština, porasta cena i prekida struje, a neki su pozivali na promenu vlade.

XS
SM
MD
LG