Dostupni linkovi

Biden poručio da SAD podržavaju kubanski narod u potraživanju slobode


Protesti u Havani 11. juli
Protesti u Havani 11. juli

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da Sjedinjene Države podržavaju narod Kube u njihovom potraživanju slobode i pomoći u borbi sa pandemijom i ekonomskim poteškoćama.

Hiljade Kubanaca izašlo je na ulice od Havane do Santijaga u najvećim antivladinim protestima u posljednjih nekoliko decenija.

“Podržavamo kubanski narod i njihov jasan poziv za slobodom i oslobađanjem od tragičnog udara pandemije i decenija represije i ekonomske patnje kojom su podvrgnuti zbog autorirarnog režima Kube,” rekao je Biden u saopštenju.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je tokom konferencije za novinare da Bijela kuća trenutno vrši procjenu protesta. Kako navodi Reuters Psaki tokom konferencije nije dala nikakve naznake da će doći do brze promjene u politici.

Bidenova administracija preispituje svoj pristup Kubi još od kad su preuzeli dužnost od bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa koji je zatvorio vrata povećanom turizmu i putovanju na Kubu koje je bila otvorila politika Baracka Obame.

“Procjenjujemo na koji bi način mogli biti od pomoći stanovnicima Kube,” rekla je Psaki.

Protesti u nedelju počeli su u gradu San Antonio de los Banos na zapadu ostrva, i u gradu Palma Soriano na istoku.

Sa milionima Kubanaca koji sada imaju mobilni internet na svojim telefonima, vijesti o protestima brzo su stigle u Havanu tako da su ubrzo i u njoj hiljade građana marširale uzvikujući „domovina i život“ i „sloboda“. Demonstracije, koje su rijetke na Kubi, dešavaju se u trenutku dok zemlja bilježi rekordni broj zaraženih korona virusom.

Od pandemije, koja je dramatično smanjila prihode od turizma, Kubanci sve češće moraju da satima čekaju u redu da kupe osnovne potrepštine poput piletine i deterdženta, dok u apotekama nedostaju mnogi lijekovi.

Demonstranti su takođe izrazili svoj bijes zbog nedostatka vakcina, jer je Kuba u nedelju izvestila o rekordnih skoro 7.000 infekcija i 47 smrtnih slučajeva.

Od početka epidemije zabilježeno je više od 1.500 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19.

U petak je Kuba odobrila svoju domaću vakcinu za hitnu upotrebu Abdala dva, prvu za Latinsku Ameriku i Karibe.

Takođe, Kubanci proživljavaju najtežu ekonomsku krizu u posljednjih 30 godina. Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je više od 200 novih sankcija Kubi. Te mjere za sada Biden nije preispitvao.

Sukob policije i demonstranata na Kubi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

“Kubanski narod hrabro potvrđuje temeljna i univerzalna prava. Ta prava, ukjučujući i pravo na mirne proteste i pravo na određivanje vlastite budućnosti, moraju se poštovati,” rekao je Biden.

“Sjedinjene Države pozivaju kubanski režim da posluša svoj narod i da služi njihovim potrebama, a ne da se bogati u ovom ključnom trenutku,” dodao je Biden.

Uoči Bidenove izjave, Miguel Diaz-Canel, predsjednik Kube okrivio je američke sankcije za ekonomske nestašice poput nedostatka lijekova i nestanka struje. Psaki je negirala da su za to krive sankcije, rekavši da američka politika i dalje dopušta značajne količine pomoći da dođu do Havane.

Ovo su bili najveći protesti od 1994. godine, kada su desetine hiljada ljudi demonstrirale na šetalištu Malecon u Havani zbog ekonomske krize izazvane padom Sovjetskog Saveza.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG