Dostupni linkovi

Krv jednog Australca spasila je živote čak dva milijuna beba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Australac koji je svoju krvnu plaznu donirao svaka tri tjedna u posljednjih 60 godina spasio je živote više od dva milijuna beba kojima je prijetila hemolitička bolest.

Australac koji je svoju krvnu plazmu donirao svaka tri tjedna u posljednjih 60 godina spasio je živote više od dva milijuna beba kojima je prijetila hemolitička bolest.

James Harrison (78) u svojoj krvi ima antitijela koja se koriste za stvaranje Anti-D injekcije čija je uloga zaustaviti odgovor imunološkog sustava majke s Rh negativnom krvnom grupom na njeno nerođeno dijete s Rh pozitivnom krvnom grupom.

James je kada je imao 14 godina primio spasonosnu transfuziju jer je prilikom operacije grla izgubio puno krvi. Čim je postao punoljetan počeo je donirati krv, a liječnici su ubrzo otkrili kako njegova krv nosi rijetka antitijela koja mogu spasiti novorođenčad, piše Science Alert.

Znanstvenici i dalje ne znaju zašto je baš Harrisonova krv tako dragocjena no vjeruju kako bi to moglo imati veze s transfuzijom koju je primio dok je bio tinejdžer.

XS
SM
MD
LG