Dostupni linkovi

Amfilohije planira hram na moru


Mjesto gdje će se graditi novi hram SPC, Budva
Mjesto gdje će se graditi novi hram SPC, Budva

Iako detalji o novom hramu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Budvi nisu dostupni javnosti, iz Opštine Budva najavljuju da bi se još ove godine moglo početi s njegovom gradnjom. Kako su najavili iz Mitropolije Crnogorsko-primorske, to bi bio najveći crkveni objekat na Crnogorskom primorju. Time bi se nastavio niz zdanja SPC nakon onih izgrađenih u Baru i Podgorici.

Poglavar SPC u Crnoj Gori Amfilohije je izjavio za lokalnu televiziju da je završen projekat hrama u Budvi, koji bi trebao da bude najveći crkveni objekat na Crnogorskom primorju.

"Već je pripremljen projekat i nadamo se da će to da krene", kazao je mitropolit Amfilohije.

Hram treba da se gradi na crkvenoj zemlji i ucrtan je krajem protekle decenije u Detaljni urbanistički plan, pa je za njegovu gradnju potrebna građevinska dozvola lokalnog Sekretarijata za urbanizam.

Kako će hram izgledati, još se zvanično ne zna, jer idejni projekat nije predat glavnoj gradskoj arhitektici Ani Samardžić, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u njenom kabinetu.

I u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj Radiju Slobodna Evropa nisu mogli reći detalje o tome kakav i koliki će hram biti. Nezvanično kažu da je još uvijek riječ o ideji koja treba da dobije konačne obrise.

Budva, fotoarhiv
Budva, fotoarhiv

No, da se radi na preduslovima za otpočinjanje gradnje potvrđuje to što su u Opštini Budva iznašli rješenje za novu lokaciju gradske kapele. Ona se sada nalazi na mjestu gdje treba da se gradi hram. Naime, nakon što je nezakonito sagrađena prije petnaestak godina, SPC je sa Opštinom ugovorila iznajmljivanje zemljišta kako bi kapela tu bila dok se ne počne s gradnjom crkvenog zdanja.

"Uz dogovor, na tom mjestu će biti hram, a Opština Budva je obezbijedila parcelu u nastavku postojećeg groblja gdje će se ono proširiti i izgraditi nova kapela. Istovremeno će investitor koji gradi na toj crkvenoj zemlji poslovni centar obezbijediti da se putevi do kapele i groblja dovedu u red", kaže potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović.

Stambeno-poslovni centar koji pominje Bulatović gradiće Hard Discont Laković, u neposrednoj blizini hrama, takođe na crkvenoj zemlji. Bulatović je za RSE kazao i da bi gradnje oba objekta trebale početi nakon ovog ljeta.

"S obzirom da zbog sezone prestaju građevinski radovi, za očekivati je da se sa gradnjom počne nakon isteka zabrane gradnje, početkom septembra", riječi su Bulatovića.

Što građani Budve misle o izgradnji hrama?

Mišljenja građana:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link

Među onima koji smatraju da izgradnja crkvenih objekata nisu ono najpotrebnije, ne samo Budvi već i regionu, je Božena Jelušić iz Građanskog pokreta URA, koji je dio vladajuće lokalne koalicije. Jelušić smatra da se obnova religijskih praksi posljednje tri decenije poklopila sa padom društvenog kapitala - ljudskog i socijalnog, padom društvenog povjerenja i vjere u život; kao primjer navodi izgradnju tri velika crkvena objekta u Baru (objekata tri različite konfesije).

"Činjenica je da su tri reprezentativna hrama, koja su možda primjerenija za neke bogatije zemlje, nikle u Baru onda kad je taj grad izgubio najviše u dijelu društvenog i ekonomskog kapitala. Tako da je budvanska priča nastavak trendova koji nisu samo naši, oni su zajednički, regionalni. Naravno, ne sporim pravo crkava kao velikih investitora i institucija koje imaju moć, kako ekonomsku tako i moć uticaja, da grade na svom zemljištu bogomolje za koje drže da će biti u interesu prvenstveno te crkve, a uz nadu da možda može doprinijeti i zajednici", kaže Jelušić.

Nema zvaničnih podataka o tome koliko će najveći saborni hram srpske crkve koštati, ali je tokom nedavnog boravka u Budvi mitropolit Amfilohije kazao da očekuje pomoć Opštine u njegovoj izgradnji.

SPC spada uz Opštinu u najveće zemljoposjednike u Budvi. Prije petnaestak godina je ta crkva izgradila dvije stambene zgrade od po pet spratova i hotel Podostrog. U vlasništvu SPC su i parcele ukupne površine više desetina hektara koje se nalaze od Buljarice, preko Sv. Stefana, Brajića i Bečića, a ima i svoje nekretnine u Starom gradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG