Dostupni linkovi

Krivokapić: Odlaganje ustoličenja nije bila opcija, odbranjena država


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da odlaganje ceremonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-promorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija, zbog incidenata na Cetinju, nije bila opcija.

Krivokapić je u poruci na Twitteru napisao da je "država odbranjena".

"Zahvaljujem se svim hrabrim policajcima, ali i narodu Crne Gore koji su pomogli da danas svi ovdje proslavimo ovaj veličanstven trenutak", napisao je Krivokapić nakon što je u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prisustvovao svečanosti posle ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 5. septembra nakon ustoličenja Joanikija da je postojao plan da se odgodi ustoličenje, ali da je Vlada Crne Gore promenila takvu odluku u toku prethodne noći.

"Čestitam i premijeru Zdravku Krivokapiću što je pokazao da država ima instrumente da sprovede u delo ono što planira", rekao je Vučić.

Mitropolit SPC Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru nakon što je helikopterom sa poglavarom SPC Porfirijem došao do manastira. Ustoličio ga je Porfirije, uprkos velikim protivljenjima praćenim incidentima.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je u video poruci da se na Cetinju svedočilo "velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, nezapamćenoj u istoriji crnogorske države i ukupnog pravoslavlja".

"Samo čovjek bez dostojanstva sebi bi dozvolio da helikopterskim desantom na crnogorsku prijestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir", ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, povodom ustoličenja Joanikija.

Proteste protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju organizovale su crnogorske nacionalne organizacije i pokreti. Demonstranti su blokirali i prilaze gradu iz pravca Podgorice i Budve.

Opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) i cetinjska lokalna uprava su tražili prethodno da se ustoličenje izmjesti u neki drugi grad u Crnoj Gori. Podršku protestima dolaskom na Cetinje dao je i crnogorski predsednik.

Premijer Zdravko Krivokapić i deo ministara Vlade Crne Gore, bliski SPC-u, podržali su da se ustoličenje obavi na Cetinju.

Cetinje: Uz suzavac i proteste ustoličen mitropolit Joanikije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Najava ustoličenja izazvala je visoke etničke tenzije između građana srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, pre svega zbog mjesta održavanja. Cetinje je kulturno istorijski centar Crne Gore i simbol duhovne, državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca.

Istovremeno je i sedište Mitropolije SPC u Crnoj Gori i mesto u kome je ustoličena većina mitropolita.

XS
SM
MD
LG