Dostupni linkovi

Đukanović o ustoličenju Joanikija: Sramota SPC i Vlade Crne Gore


 "Vlada Crne Gore obezbijedila je nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja", rekao je Đukanović 5. septembra u video poruci.
"Vlada Crne Gore obezbijedila je nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja", rekao je Đukanović 5. septembra u video poruci.

"Samo čovjek bez dostojanstva sebi bi dozvolio da helikopterskim desantom na crnogorsku prijestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir", ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, povodom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju.

Prema njegovim riječima, na Cetinju se svjedočilo "velikoj sramoti Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore, nezapamćenoj u istoriji crnogorske države i ukupnog pravoslavlja".

"Vlada Crne Gore obezbijedila je nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja. Pirova je ovo pobjeda Vlade koja i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore", kazao je Đukanović u video poruci.


Kako je naveo, ovo je kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prijestonici i u Crnoj Gori.

"Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu", kazao je Đukanović.

Mitropolit SPC Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru nakon što je helikopterom sa poglavarom SPC Porfirijem došao do manastira. Ustoličio ga je Porfirije, uprkos velikim protivljenjima praćenim incidentima.

Cetinje: Uz suzavac i proteste ustoličen mitropolit Joanikije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Proteste protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju organizovale su crnogorske nacionalne organizacije i pokreti. Demonstranti su blokirali i prilaze gradu iz pravca Podgorice i Budve.

Opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) i cetinjska lokalna uprava su tražili prethodno da se ustoličenje izmjesti u neki drugi grad u Crnoj Gori. Podršku protestima dolaskom na Cetinje dao je i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Premijer Zdravko Krivokapić i dio ministara Vlade Crne Gore, bliski SPC-u, podržali su da se ustoličenje obavi na Cetinju.

Najava ustoličenja izazvala je visoke etničke tenzije između građana srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, pre svega zbog mjesta održavanja. Cetinje je kulturno istorijski centar Crne Gore i simbol duhovne, državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca.

Istovremeno je i sedište Mitropolije SPC u Crnoj Gori i mesto u kome je ustoličena većina mitropolita.

XS
SM
MD
LG