Dostupni linkovi

Krivokapić: Slobodna Evropa je glas istine


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Radio Slobodna Evropa ove godine obilježava 61 godinu postojanja i 20 godina rada na prostoru bivše Jugoslavije. Tim povodom za RSE piše predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić

U vremenu smo kada se ponovo potvrđuje da u demokratiji nema konačnih pobjeda nad zlim vremenima, a u slučaju Balkana nad zlim ljudima. Zato mi je izuzetna čast da vam kao svetioniku slobodne riječi i ideje čestitam ovaj značajni jubilej za čitav prostor južnoslovenskih jezika.

U devedesetim godinama teškog moralnog posrnuća razgorjela je buktinja razdora i otkrila mračne ljudske strane. Oni koji su zapalili taj plamen računali su na ljudsku slabost i na njoj do danas zasnivaju svoju politiku.

Novinarska etika i profesionalizam kao da su sa kolonama nevoljnika izbjegli sa ovih prostora. Kada topovi govore samo najhrabriji se usuđuju da govore istinu. Pa ipak i tada je bilo onih koji su govorili pravo i otkrili drugu, skrivenu stranu propagande ratnog režima.

Među onima koji su u časne jugoslovenske antiratne domove unosili rijetke signale nade i glas istine svakako je među prvima bio i Radio Slobodna Evropa. Svjedočenje, izvještavanje hrabrih i objektivnih reportera vaše kuće sa jugoslevnskom krvlju natopljenog terena služilo je na čast novinarskoj profesiji za koju nikada nema lakog vremena. Ne smijemo zaboraviti zasluge istinoljubivih profesionalaca iz tog vremena niti ikada više smijemo dozvoliti nasilje i teror nad onima koji za dobro javnosti i njenog prava da zna, obavljaju svoj posao.

U susret važnom jubileju dvije decenije vašeg rada na prostoru bivše nam države želim da svim članovima kolektiva Radio Slobodna Evropa zahvalim na predanom i profesionalnom radu. Saradnja sa RSE je vazda bila ispunjena obostranom toplinom i zajedničkim vrijednostima, vjerom u mir, demokratiju i, ne manje važno, čovječnost.

Istina i objektivnost su danas najveći izazovi komercijalizovanog društva 21. vijeka. U Crnoj Gori ponovo je na sceni praksa obračuna sa novinarima koja kao da je izvečena iz arsenala onog sramnog ratnog vremena.

Želim posebnu zahvalnost da iskažem Kongresu SAD koji sve ove godine podržava RSE kao jednog od projekata finansiranog od američkih građana sa ciljem demokratizacije i slobode jednog društva.

Čestitam vam prvih, svijetlih 20 godina rada i želim vam svaki uspjeh u narednim decenijama.
XS
SM
MD
LG