Dostupni linkovi

Krivokapić i Merkel: Podrška Crnoj Gori na putu ka EU


Njemačka kancelarka Angela Merkel tokom sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u Tirani 14. septembra 2021.
Njemačka kancelarka Angela Merkel tokom sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u Tirani 14. septembra 2021.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se 14. septembra u Tirani sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tokom sastanka zahvalio se kancelarki na neupitnoj podršci koju je pružala Crnoj Gori na njenom evropskom putu i tekućim reformskim procesima, saopštili su iz Vlade ove zemlje.

“Ovih devet mjeseci rada Vlade, dokazuju našu bezrezervnu posvećenost vrijednostima Evropske unije i Alijanse. To smo dokazali i prilikom posljednjeg izazova, odnosno ustoličenja vjerskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji, kada smo uprkos intezivnim opstrukcijama od strane predsjednika države (Mila Đukanovića), uspjeli obezbjediti Ustavom zagarantovana prava našim građanima”, kazao je Krivokapić.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je uz podršku Vlade Crne Gore organizovala ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, uprkos protestima crnogorskih građana i incidentima u kojima je više od 50 osoba povrijeđeno.

Krivokapić je naglasio da ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostaje vladavina prava i da će Crna Gora i dalje, u potpunosti biti posvećena ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Crne Gore, kancelarka Merkel je pružila punu podršku Vladi Crne Gore na evropskom putu, poručivši da joj želi mnogo snage i sreće u tom procesu.

Crna Gora je otvorila svih 33 poglavalja u pregovorima sa Evropskom unijom. Do sada su privremeno zatvorena tri poglavlja i to poglavlje 25 koje se odnosi na nauku i istraživanje, poglavlje 26 obrazovane i kultura, i poglavlje 30 međunarodni odnosi.

Merkel je doputovala u zvaničnu posjetu Albaniji 14. septembra gdje se u okviru oproštajne zapadnobalkanske turneje sastala s liderima država regiona.

Ona se u Tirani sastala sa domaćinom, albanskim premijerom Edijem Ramom kao i sa premijerima Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, Srbije Anom Brnabić, Kosova Albinom Kurtijem, Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom.

Dan ranije Merkel je u Beogradu izjavila da je jedan od njemačkih ciljeva da vidi šest država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali je dodala da sve njih "čeka dug put".

Merkel na ručku s premijerima Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

XS
SM
MD
LG