Dostupni linkovi

Krivokapić: Za događaje na Cetinju odgovorni oni koji žele destabilizaciju države


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da se Crna Gora tokom dešavanja na Cetinju proteklog vikenda, nalazila u delikatnoj i kompleksnoj situaciji koju su izazvale strukture čiji je cilj destabilizacija države.

U nedjelju 5. septembra u Cetinjskom manastiru je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije, uz mnogobrojne incidente, desetine povrijeđenih i angažovanje jakih policijskih snaga.

Proteste protiv ustoličenja organizovale su crnogorske nacionalne organizacije i pokreti.

“Vidite da ovaj događaj nije bio značajan sa stanovišta ustoličenja već povod da određene strukture koje pripadaju određenom dijelu politike koja pokušava da prekroji izbornu volju građana iz avgusta prošle godine. To je bio trenutak u kojem je trebalo da se ostvari destibilizacija, uvođenje nereda i haosa”, saopštio je premijer Krivokapić na konferenciji za novinare.

Prema Krivokapiću zahvaljući odlučnoj akciji Uprave policije sve je proteklo bez većeg povrjeđivanja policije i građana.

"U jednom trenutku je događaj tretiran kao rizičan sa nesagledivim posljedicama. Haos je spriječen zahvaljujući službama bezbjednosti“ saopštio je crnogorski premijer.

Komentarišući medijska saznanja da će tražiti smjenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprava policije Zorana Brđanina, premijer Krivokapić nije odgovorio direktno nego je najavio da će u narednih sedam dana u komandom dijelu biti ispitan svaki čin pojedinca „ te da niko neće biti pošteđen“.

Komentarušići puštanje na slobodu savjetnika predsjednika države Veselina Veljovića, kazao je da se "ne može čudu načuditi šta se dešava u pravosuđu".

Veljović je priveden 5. septembra i bio je zadržan do 6. septembra u policiji zbog optužbi da je tokom incidenata na Cetinju izvršio krivično djelo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

U incidentima na Cetinju 4. i 5.septembra u više navrata došlo je do sukoba policije i demonstranata koji su blokirali i prilaze gradu iz pravca Podgorice i Budve.

Policija je na demonstrante bacala suzavac i šok bombe. Tokom protesta povrijeđeno je 60 građana i policajaca.

Cetinje: Uz suzavac i proteste ustoličen mitropolit Joanikije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Ustoličenje Joanikija na Cetinju izazvalo je visoke etničke tenzije između građana srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori.

Cetinje je kulturno istorijski centar Crne Gore i simbol duhovne, državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca. Istovremeno je i sjedište Mitropolije SPC u Crnoj Gori i mjesto u kome je ustoličena većina mitropolita.

Opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) i cetinjska lokalna uprava su tražili prethodno da se ustoličenje izmjesti u neki drugi grad u Crnoj Gori. Podršku protestima dolaskom na Cetinje dao je i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

XS
SM
MD
LG