Dostupni linkovi

Podnesena krivična prijava protiv načelnika Sokoca zbog veličanje ratnog zločinca Karadžića


Gradonačelnik Sokoca Milovan Bjelica 13. septembar 2023.
Gradonačelnik Sokoca Milovan Bjelica 13. septembar 2023.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak podnio je krivičnu prijavu protiv načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice za veličanje ratnog zločinca Radovana Karadžića, prenosi Fena.

Prijava je podnesena zbog postojanja osnovane sumnje da je načelnik opštine Skolac, koja se nalazi u entitetu Republika Srpska, svojim javno iznesenim stavovima počinio krivično djelo "Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti", koje je kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Prijava je podnesena Tužilaštvu BiH.

Kako navodi Fena, Bjelica je autorski tekst, koji je objavljen na zvaničnoj stranici te opštine, posvetio presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. U tekstu je Bjelica poručio kako je Karadžić za njega i danas predsjednik Republike Srpske.

Isak je u krivičnoj prijavi naveo kako je u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine jasno navedeno da će se onaj ko na bilo koji način veliča lice osuđeno pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine te posebno ukazao kako je riječ o krivičnim djelima iz nadležnosti Tužilaštva BiH i Suda BiH.

"Postupci veličanja ratnih zločinaca, pored toga što predstavljaju krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, nanose štetu državi Bosni i Hercegovini, odnosima među narodima, a posebno nanose ogromnu bol porodicama žrtava genocida", naveo je Isak u krivičnoj prijavi, prenosi Fena.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik entiteta Republika Srpska, pravomoćno je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Vojska Republike Srpske je u julu 1995. godine u genocidu Srebrenici ubila više od 8.000 Bošnjaka, za što je osuđeno oko 50 osoba na više od 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG