Dostupni linkovi

Kritike rezultata kosovske spoljne politike


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
Predstavnici kosovske vlade i opozicije izražavaju u potpunosti različita mišljenja kada su u pitanju uspesi i neuspesi kosovske diplomatije i spoljne politike tokom 2011. godine. Analitičari navode da je i pored brojnih aktivnosti kosovske diplomatije u godini koja je za nama potrebna bolja koordinacija kao i konkretnijih rezultata.

U Ministarstvu za spoljne poslove Kosova kažu da su, u poređenju sa početnom fazom diplomatije, ove godine postignuti mnogi rezultati, dok bivši ministar spoljnih poslova Skender Hyseni ističe da je sadašnja vlada formirala toliko različitih odeljanja u ovoj oblasti, da je ostavila Kosovo bez tačne adrese u njenoj spoljnoj politici.

Ibrahim Gashi
Ibrahim Gashi
Ali, sa druge strane, zamenik ministara spoljnih poslova Ibrahim Gashi navodi da je ove godine Kosovo postiglo veoma pozitivnu ocenu što se tiče vanjske politike.

“Aktivnosti Ministarstva za spoljne poslove mogu se sažeti u tri glavna domena: prvo, priprema dokumenata za konsolidaciju i unapređenje rada ministarstva i diplomatskih usluga Kosova; pod dva, uspešno sprovođenje strategije o priznavanju državnosti Kosova, i pod tri, prezentacija i promocija kosovskog profila putem javne diplomatije, kao jedna demokratska i funkcionalna zemlja”, kazao je Gashi.

Bivši ministar vanjskih poslova Skender Hyseni upozorava, međutim, da Ministarstvo ne radi svoj posao kako treba. Po njemu, ovo ministarstvo liči na nevladinu organizaciju.

“Nažalost, u toku je igra na diplomatskom polju. Vlada Kosova je izuzetno neozbiljna u međunarodnim odnosima. Formirala je toliko različitih odeljenja koja se bave spoljnom politikom, tako da nema jedne tačne adrese spoljne politike. Ministarstvo za spoljne poslove je ono koje treba da koordiniše sve aktivnosti u oblasti međunarodnih odnosa, ali nažlost, Ministarstvo to ne radi”, kazao je Hyseni.

Politička trgovina

Tokom 2011. godine, prioriteti spoljne politike Kosova bili su lobiranje i povećanje broja država koje su priznale Kosovo. Međutim, ova godina je donela Kosovu samo 13 novih priznanja.

Bivši ministar Hyseni ističe da je Vlada transformisala lobiranje u političku trgovinu, što je, po njemu, veoma rizično za jednu zemlju koja očekuje nova međunarodna priznanja.
Skender Hyseni
Skender Hyseni
"Ne sme se ostaviti utisak da se priznanje Kosova može materijalizovati na bilo koji način. Priznavanje treba biti čist proces”, kazao je on.

A na kritike opozicije o velikom broju odeljenja i mešanju kompetencija na diplomatskom polju, Vlada odgovara time da je u prošlom mandatu Vlade Kosovo tek počelo izgradnju spoljne politike i diplomatije, dok će se ove godine, kao i sledeće, vršiti konsolidacija.

“Ova godina predstavljala je prelaz sa jednog početnog stanovišta na ono od konsolidacije svih resursa i infrastruktura Ministarstva. 2012. godina biće godina konsolidacije Ministarstva, što podrazumeva formiranje još pet novih odeljenja i novih diplomatskih misija”, kazao je zamenik ministra Ibrahim Gashi.

Sa druge strane, kosovski analitičar Shenoll Muharremi navodi da je i pored povećanog broja aktivnosti kosovske diplomatije, kao i veće prisutnosti zvaničnika u različitim zemljama, Kosovu ipak potrenba jedna bolja koordinacija
"Diplomatija se mora voditi na taj način kako bi se postigli rezultati, a ne samo kako bi bili aktivniji na međunarodnoj sceni”, kaže analitičar Shenoll Muharremi.
diplomatije.

“Dok je bilo više aktivnosti i prisutnosti zvaničnika Kosova van zemlje, bilo je i trenutaka kada je na primer Savet ministra EU održavalo važne sastanke o Zapadnom Balkanu, a kosovski ministar spoljnih pitanja se tada nalazio u Japanu. Ili kada je ministrica evropskih integracija bila u poseti SAD, umesto da se na Kosovu fokusira na reforme koje bi pomogle na putu ka evropskim integracijama. Prema tome, pozitivno je to što je bilo više aktivnosti, ali je potrebna i bolja koordinacija diplomatije. I, pre svega, diplomatija se mora voditi na taj način kako bi se postigli rezultati, a ne samo kako bi bili aktivniji na međunarodnoj sceni”, kaže Muharremi.

Sukobi na relaciji vlade i opozicije u vezi spoljne politike ne prestaju.

Opozicija smatra da je određivanje prvog zamenika premijera Behxheta Pacollija za pitanje lobiranja, imenovanje dva zamenika ministra pored ministra spoljnih poslova Envera Hoxhaja, te određivanje posebnog posrednika za dijalog sa Srbijom, haos kada je u pitanju predstavljanje Kosova u spoljnoj politici.

Istovremeno, Vlada smatra da je Kosovu potrebno da se na više adresa zemlja predstavi na što bolji način kada je u pitanju ova oblast.
XS
SM
MD
LG