Dostupni linkovi

Kriterion kino klub filmski susreti


U Sarajevu su, u organizaciji Fondacije Kriterion Sarajevo, u toku Kriterion kino klub filmski susreti 2009.

Riječ je o događaju festivalsko-edukativnog karaktera, koji će u okviru radionica, okruglih stolova i bogatog filmskog programa, okupiti mlade filmske autore iz regiona, kao i poznata imena regionalne kinematografije.

Prije nekoliko decenija, kada nisu postojale akademije gdje se izučavao „filmski“ zanat, samo su rijetki imali tu povlasticu da uče od majstora sedme umjetnosti. Ali i ostali su našli alternativno rješenje - kino klubove koji su bili ne samo mjesta okupljanja ljudi istih interesa nego i svojevrsna škola mladih generacija. Oni koji su htjeli ići i korak dalje, mogli su se baviti i produkcijskim radom. Na taj način su učili proces snimanja i montiranja filmskog materijala.

Kriterion filmski susreti začeti su baš s idejom osvježenja i ponovnog vraćanja u funkciju kino klubova. Cilj drugih Kriterion filmskih susreta je stvaranje platforme za buduću saradnju mladih regionalnih autora.

„Ove godine imamo takmičarski program. To su mladi filmski autori koji predstavljaju svoja prva ili druga filmska ostvarenja. U konkurenciju ulaze samo oni radovi iz istog govornog područja, te da su njihovi kreatori između 18 do 35 godina starosti“, kaže Vildana Drljević, projekt koordinatorica Fondacije Kriterion Sarajevo.

IDEJA O OTVARANJU UMJETNIČKOG KINA


Takmičarski program ima 27 kratkih filmova u kategoriji dokumentarni, igrani, animirani i eksperimentalni film. Tokom večernjih sati biće puštana atraktivnija i uspješnija filmska ostvarenja, npr. biće prikazana retrospektiva Oberhausena, internacionalnog film festivala kratkog filma.

Također, svi zainteresovani će imati priliku prisustvovati filmskim radionicama na kojima će svoje znanje i iskustvo sa prisutnima podijeliti poznata imena regionalne kinematografije: Janko Baljak, umjetnički direktor Festivala dokumentarnog filma u Beogradu, bh. režiser Srđan Vuletić i mladi bh. glumac Alban Ukaj. Pored radionica, biće organizovani i okrugli stolovi.

Žiri ovogodišnjih susreta čine Vlatko Filipović, Nadžad Begović i Zana Marjanović.

„Žiri će proglasiti pobjednika u svakoj kategoriji. Također, biće uručene i simbolične nagrade: plakete i mogućnost umrežavanja istih autora sa festivalima sa kojima već komuniciramo. Naravno, ti filmovi će biti prikazani u art kinu Kriterion u Amsterdamu“, dodala je Drljević.

Primarna ideja postojanja kina Kriterion jeste otvaranje umjetničkog kina u Sarajevu na kojem će se prikazivati umjetnički filmovi, koje nemamo šanse gledati u običnim kino-dvoranama. Naravno, kao i većina ideja poteklih od mladih ljudi, i ova nije prolazila bez prepreka, kaže nam Vildana Drljević:

„Kad god bismo pronašli određeni prazan prostor, naišli bismo na ogromne administrativne probleme, nejasnoće oko vlasništva. Bilo je nemoguće razgovarati sa „vlasnicima“ tih prostora. Na svu sreću pronašli smo jedan prostor. Riječ je starom kinu Tesla koje je zatvoreno već tri godine. Pred potpisivanjem smo ugovora, te se nadamo da ćemo do kraja ove godine početi sa rekonstrukcijom, tako da nas možete očekivati u punom kapacitetu rada naredne godine.“
XS
SM
MD
LG