Dostupni linkovi

Ambasador SAD u Srbiji čestitao Vučiću i drugima na izborima


Polaganje zakletve ambasadora SAD-a Kristofera Hila

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) čestitao je 4. aprila na Tviteru predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ponovni izbor za predsednika, kao i kandidatima koji su učestvovali na izborima.

"Upućujem pohvale građanima Srbije što su ostvarili svoje demokratsko biračko pravo", napisao je Hil.

Hil je, inače, uručio 31. marta akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čime je formalno stupio na dužnost ambasadora.

On je na položaju ambasadora SAD zamenio Entonija Godfrija (Anthony Godfrey), koji je na toj funkciji bio od novembra 2019. godine.

Vučić ulazi u drugi predsednički mandat sa podrškom od 58,58 odsto birača, prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK).

On je iza sebe ostavio drugoplasiranog opozicionog kandidata "Ujedinjene Srbije" Zdravka Ponoša na 18,31 odsto glasova izašlih birača.

Vučić je takođe na ovim izborima dobio nešto veći procenat glasova nego na prethodnim iz 2017. godine. Tada je imao 55 odsto, a drugoplasirani opozicioni kandidat oko 16 odsto.

Predsednički, vanredni parlamentarni i lokalni izbori za gradsku vlast Beograda i Bora i još 12 opština održani su 3. aprila u Srbiji.

XS
SM
MD
LG