Dostupni linkovi

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore dala ostavku


Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, Podgorica, 19. juni 2020.
Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, Podgorica, 19. juni 2020.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica je podnijela ostavku te saopštila da time daje poslednji doprinos i lični pečat rješavanju pitanja izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Evropska komisija je početkom juna izrazila zabrinutost zbog naimenovanja visokih funkcionera u pravosuđu, jer je Sudski savjet između 2019. i početka 2020. godine ponovo imenovao sedam predsjednika crnogorskih sudova, uključujući i predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, na treći mandat.

Ranije je i Grupa država protiv korupcije (GRECO) Savjeta Evrope kritikovala treći izbor Vesne Medenice na funkciju predsjednice Vrhovnog suda i preporučila Crnoj Gori da ograniči prekomjernu koncentraciju ovlašćenja u pravosuđu.

U saopštenju objavljenom na sajtu Vrhovnog suda Medenica je ocijenila i da je od presudnog značaja da Crna Gora ne nazaduje u odnosu na ranija dostignuća reforem pravosuđa.

“Dozvolite da u tom pravcu izrazim visok stepen sumnje zbog sveukupnog društvenog konteksta, ali istovremeno i nadu, da će vrijeme pokazati da je prestanak funkcije predsjednika Vrhovnog suda jedino nedostajao u ostvarivanju rezultata, koji će voditi mjerljivom napretku Crne Gore u pridruživanju Evropskoj uniji”, navodi Medenica.

Bila je predsjednica Vrhovnog suda u tri mandata, što je izazivalo negativne reakcije dijela političke, stručne i civilne javnosti jer postoji ustavna odredba da isto lice može biti birano na tu funkciju najviše dva puta.

"Vrijednosti kojima sam se rukovodila, kada sam prethodne godine podnijela prijavu na javni oglas za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, bile su usmjerene na nastavak i unapređenje nezavisnosti, samostalnosti, odgovornosti, kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti rada sudstva. Smatrala sam da je sudski sistem, tokom vršenja prethodnog mandata već izgrađen, te da ne postoji koncentracija moći predsjednika suda, imajući u vidu njegove nadležnosti koje su važećim Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama propisane. Sklona sam i dalje tom mišljenju " saopštila je Medenica.

Medenica je ocijenila da je sudstvo danas efikasno, digitalizovano i značajno podmlađeno na ključnim pozicijama navodeći Medenica, da su nevladine organizacije i sa njima povezani mediji, u kontinuitetu stvarali ambijent, pogodan za podrivanje autoriteta nosilaca sudijske funkcije i negaciju svih postignutih rezultata rada.

“Naučila sam da razumijem i tumačim svrhu javnih istupa raznih subjekata, ali osjećam obavezu da ukažem da su takve prakse jednako opasne po naše društvo, kao i svi drugi oblici neetičnog i nezakonitog djelovanja. Nadam se da će sve moje kolege, sudije u Crnoj Gori ubuduće djelovati u atmosferi koja se zasniva na iskrenoj težnji za opštim napretkom i jačanjem pravde, a ne na senzacionalističkim, neutemeljenim i laičkim tumačenjima doprinosa i uloge sudske grane vlasti.”, navodi Medenica.

Nakon Medeničine ostavke , na čelo Vrhovnog suda privremeno će biti njena zamjenica sutkinja Stanka Vučinić, do izbora novog predsjednika.
Medenica je od 2007. na čelu Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG