Dostupni linkovi

Kremlj poručio Olimpijskom komitetu da će braniti interese svojih sportista


Protesti protiv učešća ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. zbog rata u Ukrajini, Lozani, Švajcarska, 25. mart 2023.

Kremlj je u sredu rekao da će braniti svoje sportiste, dan nakon što Međunarodni olimpijski komitet preporučio da se takmiče kao pojedinci pod neutralnom zastavom.

„Branićemo interese naših sportista na svaki mogući način i nastavićemo kontakt sa MOK-om kako bismo zaštitili (njihove) interese“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Međunarodni olimpijski komitet preporučio je u utorak sportskim savezima i organizatorima događaja da se ruski i beloruski sportisti vrate na takmičenje "samo" kao pojedinci pod neutralnom zastavom.


Između ostalih preporuka MOK-a, sportisti nisu trebali „aktivno“ da podržavaju ofanzivu u Ukrajini i ne bi trebalo da budu „ugovoreni“ sa vojnim ili nacionalnim bezbednosnim agencijama.

Olimpijski komitet Rusije nazvao je kriterijume MOK-a „neprihvatljivim“ i „diskriminacijom na osnovu nacionalnosti“.

Ali MOK tek treba da donese odluku o potencijalnom učešću sportista sa ruskim ili beloruskim pasošem na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine, navodeći da će odluka biti doneta u utorak "u odgovarajuće vreme".

XS
SM
MD
LG