Dostupni linkovi

Kremlj kaže da 'NATO umanjuje nadu za normaliziranje odnosa'


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov (16. juni 2021.)
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov (16. juni 2021.)

Odluka NATO-a da umanji rusku diplomatsku misiju gotovo u potpunosti eliminira nadu da bi odnosi Rusije i Alijanse mogli biti normalizirani, a dijalog obnovljen, saopćio je ruski Kremlj.

NATO je protjerao osam članova ruske misije pri Alijansi uz objašnjenje da je riječ o "neprijavljenim obavještajcima", rekao je zvaničnik tog vojnog saveza 6. oktobar.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško izjavio je 6. oktobra da Moskva više ne vjeruje u iskrenost izjava Alijanse o dijalogu s Rusijom.

NATO je smanjio i broj pozicija za koje Rusija može akreditirati svoje predstavnike pri NATO-u, s 20 na deset. Za tu odluku, koja stupa na snagu na kraju mjeseca, AP navodi da nije dato jasno objašnjenje.

"Naša politika prema Rusiji ostaje nepromijenjena. Pojačali smo svoju odbranu i odvraćanje kao odgovor na agresivne akcije Rusije, dok istovremeno ostajemo otvoreni za sadržajni dijalog", rekao je zvaničnik NATO-a.

Odnosi NATO-a i Rusije su zaoštreni otkad je Moskva 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Dvije strane se spore i oko razvoja ruskog nuklearnog raketnog programa, upada ruskih aviona u zračni prostor članica NATO-a i njihovog nadlijetanja brodova članica Alijanse.

Izvor: Interfax, Tass, AP
XS
SM
MD
LG