Dostupni linkovi

NATO proterao osam članova ruske misije iz Brisela


NATO je smanjio i broj pozicija za koje Rusija može da akredituje svoje predstavnike pri NATO-u, sa 20 na deset.
NATO je smanjio i broj pozicija za koje Rusija može da akredituje svoje predstavnike pri NATO-u, sa 20 na deset.

NATO je u sredu (6. oktobar) proterao osam članova ruske misije iz sedišta vojne alijanse u Briselu, uz navode da su oni tajno radili kao obaveštajci, prenela je agencija Asošijejted pres (AP).

"Možemo da potvrdimo da smo poništili akreditacije za osam pripadnika Misije Rusije pri NATO-u, koji su bili tajni ruski obaveštajni oficiri", izjavio je neimenovani visoki zvaničnik NATO-a za AP.


NATO je smanjio i broj pozicija za koje Rusija može da akredituje svoje predstavnike pri NATO-u, sa 20 na deset. Za tu odluku, koja stupa na snagu na kraju meseca, AP navodi da nije dato jasno objašnjenje.

"Naša politika prema Rusiji ostaje nepromenjena. Pojačali smo svoju odbranu i odvraćanje kao odgovor na agresivne akcije Rusije, dok istovremeno ostajemo otvoreni za sadržajni dijalog", rekao je zvaničnik NATO.

Odnosi NATO-a i Rusije su sve zaoštreniji otkad je Moskva 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Dve strane se spore i oko razvoja ruskog nuklearnog raketnog programa, upada ruskih aviona u vazdušni prostor članica NATO-a i njihovog nadletanja brodova članica alijanse.

XS
SM
MD
LG