Dostupni linkovi

Kremlj: Molotovljev koktel bačen na ruski konzulat u Ukrajini čin terorizma


Ruski konzulat u Lavovu (24. decembar 2021)
Ruski konzulat u Lavovu (24. decembar 2021)

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je molotovljev koktel bačen na ruski konzulat u ukrajinskom gradu Lavovu, nazivajući napad „činom terorizma“.

Ministarstvo je 24. decembra saopštilo da je pozvalo otpravnika poslova Ukrajine da protestuje zbog napada i zatražilo izvinjenje od Kijeva.

Ukrajinska policija saopštila je da je pokrenula istragu o ovom slučaju, koji je okarakterisala kao "huliganizam".

Incident dolazi u trenutku kada su eskalirale tenzije između Kijeva i Moskve, nakon što je Rusija okupila oko 100.000 vojnika spremnih za borbu u blizini svoje granice sa Ukrajinom, što je Sjedinjene Države nazvale mogućim uvodom u invaziju.

Novi satelitski snimci koje je snimila privatna američka kompanija otkrili su da je Rusija poslednjih nedelja nastavila da postavlja više tenkova, mobilnih raketnih artiljerijskih sistema i naprednih baterija za balističke rakete kratkog dometa u blizini granice, kao i na poluostrvu Krim, koje je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine.

Na snimcima koje je objavila američka kompanija Maksar Teknolodžis (Maxar Technologies) 23. decembra, prikazana je baza na Krimu prepuna stotina oklopnih vozila i tenkova od 13. decembra.

Maksarov satelitski snimak iste baze u oktobru pokazao je da je baza bila poluprazna.

Upitan o jačanju vojske, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 24. decembra da Moskva deluje u cilju odbrane sopstvene bezbednosti.

XS
SM
MD
LG