Dostupni linkovi

"Kreativna Evropa" - kreativnost za svakoga


Promotivni video: Program "Kreativna Evropa"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Promotivni video: Program "Kreativna Evropa"

Bosna i Hercegovine je nedavno (22. jula) potpisala Sporazum o učešću u programu Evropske unije "Kreativna Evropa". Ovim činom i bh. umjetnici imaju šansu da pristupe fondu vrijednom skoro 1,5 milijardi eura koji podržava stvaralaštvo u svim segmentima.

Promovisanje umjetnikâ i njihovih radova, odnosno umijeća - suština je "Kreativne Evrope". Ovaj program Evropske komisije pruža podršku sektorima kulture i medija u periodu od 2014. do 2020. godine. Sredstva za ovu namjenu uvećana su za devet odsto.

"Desetine hiljada profesionalaca iz kulturnog i audiovizuelnog sektora će moći iskoristiti sve pogodnosti jedinstvenog tržišta, ali i pristupiti novim publikama – onima u i izvan Evrope. Bez ove podrške bilo bi veoma teško, čak i nemoguće, da se evropski umjetnici otisnu na druga tržišta", kaže Androulla Vassiliou, komesarka Evropske unije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Androulla Vassiliou
Androulla Vassiliou

Program "Kreativna Evropa" sastoji se od dva potprograma: "Kultura", namijenjen sektoru kulture, te "Media", koji podržava audiovizuelni sektor.

"Svaki euro koji Evropska unija ulaže u kulturu višestruko se vraća u pogledu kvaliteta života, društvenih beneficija, te same ekonomije", ističe Vassiliou.

Svih 28 članica Evropske unije, kao i zemlje kandidati i potencijalni kandidati, imaju pristup programu "Kreativna Evropa". Odnedavno tu mogućnost imaju i bosanskohercegovački umjetnici i kulturni radnici. Oni će, poput kolega iz ostalih evropskih zemalja, moći aplicirati na fond čija je vrijednost gotovo 1,5 milijardi eura.

"Bosna i Hercegovina je dobro poznata po širokom spektru kulturnih i umjetničkih aktivnosti i velikom potencijalu za budućnost. Ovo je za BiH jako značajan događaj jer će osnažiti veze onih koji se bave stvaranjem i kulturom sa svojim kolegama u EU. Program će potaknuti daljnji razvoj kulturne i kreativne industrije u Bosni i Hercegovini", rekao je specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen, pozdravljajući ovo potpisivanje.

Na fond programa "Kreativna Evropa" među prvima iz Bosne i Hercegovine prijavio se Sarajevo Film Festival (SFF).

Kreativna Evropa podržava:

Kreativna Evropa podržava:

  • 250.000 umjetnika i kulturnih radnika
  • distribuciju za više od 800 evropskih filmova
  • novčana sredstva za najmanje 2.000 evropskih kina
  • novac za prevod više od 4.500 knjiga i njihovu distribuciju na svjetska tržišta
  • usavršavanje za hiljade kulturnih i audiovizuelnih organizacija i profesionalaca

"Kulturni radnici ili ljudi iz čitavog audiovizualnog sektora biće u prilici da koriste evropske fondove i da na taj način naše želje i ciljeve provedemo u djelo i da svake godine napredujemo, i kao festival, ali i kao jedna grana kreativne industrije koja može doprinijeti ostalim segmentima ekonomije ili jedne ljepše slike koju možemo poslati i iz Sarajeva i iz Bosne i Hercegovine", navodi Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Sarajevo Film Festival prijavio je svoja tri projekta za grantove fonda „Kreativna Evropa“, a to su: SFF - podrška festivalima, koprodukcijski market CineLink, te projekat Sarajevo Grad Filma, ističe Purivatra:

"Ovaj program pomaže uspostaviti platforme za promoviranje novih umjetnika, te distribuciju umjetničkih radova i podršku produkciji televizijskih programa, promovira interes za filmove putem mreža kina i filmskih festivala, osigurava mjere koje omogućuju međunarodnu koprodukciju, povećanje tiraža i distribucije audiovizuelnih uradaka. Naime, više od 20 filmova koje su režirala neka od najvećih evropskih imena, koji su prikazani na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, uključujući i sedam filmova koji su se natjecali u konkurenciji za glavnu nagradu Zlatnu palmu, podržani su od 'Kreativne Evrope", kaže za RSE Jamila Milović Halilović, portparolka Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Važno je naglasiti i to da "Kreativna Evropa" podržava inicijative prevođenja i promovisanja literarnih djela širom Evropske unije, a podržava i mreže koje pomažu kulturnom i kreativnom sektoru da djeluju i van nacionalnog okvira.

"Kreativna Evropa" podržava i promoviše kulturalnu i jezičku raznovrsnost, međukulturalni dijalog, ali istovremeno promoviše ciljeve Strategije Evropa 2020 - zaposlenost i održivi rast.

XS
SM
MD
LG