Dostupni linkovi

Kosovo još nije dobilo Vladu, sutra nastavak skupštinske sednice


Isa Mustafa tokom ekspozea u Skupštini
Isa Mustafa tokom ekspozea u Skupštini

Skupština Kosova u ponedeljak nije glasala o novom premijeru i Vladi. Nakon jednoiposatne pauze, a na zahtev koalicionih partnera DPK i DSK, poslanici Skupštine su u ponedeljak uveče većinom glasova odlučili da nastavak sednice odlože za utorak u podne.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga u ponedeljak je potpisala dekret za mandatara, a na osnovu sporazuma DPK-DSK, potpisanog takođe u ponedeljak, kandidat za premijera je lider DSK-a Isa Mustafa.

U svom ekspozeu Mustafa je obećao stabilnu i efikasnu Vladu, koja će se koncentrisati na ekonomski razvoj i unapređenje partnerstva sa međunarodnim faktorom.

On je obećao nastavak dijaloga sa Srbijom i implementaciju postignutih sporazuma.

Mustafa je kazao da će biti posvećen naporima da osigura vladavinu reda i zakona, a posebno će se angažovati u oblasti obrazovanja i zdravstva.

Obećao je i promenu poreskih politika, kao i olakšice u vezi vanjskih investicija.

“Naš program vladavine fokusiraće se na ekonomski razvoj i na poboljšanje socijalne zaštite, jačanje i poštivanje zakona, integraciju u EU, na moderno zdravstvo i dr. Vladavina zakona je odrednica za dobru vladavinu. Vlada će se boriti protiv kriminala, terorizma i korupcije i svih drugih negativnih pojava”, kazao je Mustafa.

Novoizabrana potpredsednica Skupštine Kosova Duda Balje izjavila je za RSE da poslanici Srpske liste bojkutuju sednicu Skupštine na kojoj treba da se izabere Vlada.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović u izjavi za RSE je istakao da Srpska lista nije prisustvovala sednici zato što nisu ispunjeni uslovi Srpske liste za učešće u Vladi, tako da ne vide "razlog da budemo deo Skupštine prilikom izbora Vlade. Srpska lista ima devet poslanika.

Ova lista ima svoje uslove za ulazak u Vladu, kao što su formiranje Zajednice srpskih opština, povratak imovine SPC-u i zaštita kulturnih spomenika, povratak raseljenih i poništenje privatizacije u srpskim sredinama.

Prethodno je za predsednika Skupštine Kosova sa 71 glasom 'za' izabran Kadri Veseli iz Tačijeve partije DPK, čime je okončana višemesečna institucionalna kriza u tok zemlji.

Pet potpredsednika Skupštine su Xhavit Haliti iz Demokratske partije Kosova, Sabri Hamiti iz Demokratskog saveza Kosova, Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje, ispred srpske zajednice potpredsednica Skupštine je Jasmina Živković iz Srpske liste, a ispred ostalih zajednica mesto potpredsednika će biti rotaciono. U narednih 14 meseci je potpredsednik Duda Balje ispred bošnjačke koalicije Vakat, a potom će biti poslanik iz turske, te romske zajednice.

U svom prvom obraćanju Veseli, inače jedan od osnivača OVK-a, kazao je da će ovaj saziv Skupštine raditi sa velikom posvećenošću kako bi se usvojili zakoni koji će stvoriti bolji ambijent za razvoj, te ubrzati put evroatlanskih integracija i članstvo u međunarodnim organizacijama, i zakoni kojim će se formirati Oružane snage Kosova. On se potom poslanicima obratio i na srpskom:

Selmanaj o formiranju vlasti na Kosovu

Driton Selmanaj iz Demokratskog instituta Kosova u izjavi za RSE navodi da će politički sporazum DPK-DSK-a, kao i njihov broj poslanika u Skupštini, dovesti do toga da se odluke donose bez ikakvih problema.

„Izgleda da će Skupština Kosovapo prvi put imati jednu izuzetnu većinu koja je deo vladajuće koalicije i veoma će lako uticati na agendu, bilo da se radi o obavezama unutra Kosova, bilo da se radi o onim na međunarodnoj sceni“, kaže Selmanaj.

„U ovom trenutku veoma važno je potencirati da je ovo skupština svih zajednica Republike Kosovo. Meni je izuzetna čast, ali i velika odgovornost, da budem predsednik ove skupštine, gde će po prvi put biti predstavljeni svi građani Republike Kosova, iz svih delova i svih zajednica na Kosovu. Čestitam vam svima“, rekao je u obraćanju na srpskom.

Veseli je dodao da će se raditi i na tome da manjine na Kosovu nikada ne budu pod bilo kakvim rizikom od većinskog naroda, s obzirom da Albanci na Kosovu znaju kako je kada je neko pod pritiskom i inferioran u svojoj zemlji.

Njegov govor, međutim, bojkotovali su poslanici opozicije tako što su u trenutku kada je izašao za govornicu napustili salu.

Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje kazao je da ova koalicija predstavlja katastrofu za Kosovo i da ne obećava ništa drugo osim jad.

“Ova koalicija je katastrofa za Kosovo. To je tačno zato što je ova koalicija - koalicija dosijea, koalicija onih koji su zloupotrebili fond “Domovina zove”, kazao je on.

Ošra u svom govoru bila je i Donika Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova. Ona je kazala da je ova koalicija neprirodna, a da će takva biti i vladavina.

“Kosovo danas na čelu zakonodavstva i izvršne vlasti ima dve ličnosti koje su izmešane sa komunizmom, podzemljem i tajnim službama. To je jedna kombinacija Putin-Eskobar-Kastro, tako da nema ničeg dobrog iz te kombinacije”, kazala je ona.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Visar Ymeri je prethodno za govornicom rekao da da „nema veće potvrde da Kosovo nema ni demokratiju, ni republiku, ni pravdu, od ove instalacije šefa podzemlja na čelo najvažnijeg zakonodavnog i političkog organa, na čelo Skupštine."

Ko je Isa Mustafa?

Isa Mustafa
Isa Mustafa

Isa Mustafa je doktor ekonomskih nauka, čelnik Demokratkog saveza Kosova i redovni profesor na Univerzitetu Prištine. Član je Akademije nauka i umetnosti Kosova. Rođen je 15. maja 1951. godine, u Prištini.

Od 2008. do 2013. bio je gradonačelnik Prištine. Od februara 2006. do decembra 2007 bio je savetnik predsednika Kosova za ekonomiju.

Tokom devedesetih, za vreme vlade Kosova u egzilu, bio je ministar ekonomije i finansija. Krajem osamdesetih, bio je kratko direktor Zavoda za razvoj Kosova.

Koautor je školskih udžbenika iz predmeta ekonomije, i saradnik nekoliko naučnih radova koji se tiču ekonomskog razvoja Kosova. Bio je član ekipe za razvoj strategije za visoko obrazovanje na Kosovu pri Ministarstvo za obrazovanje, nauku i tehnologiju, 2004. godine.

Prethodno su predsednici DPK-a i DSK-a, Hashim Thaci i Isa Mustafa, potpisali koalicioni sporazum o zajedničkoj vlasti na osnovu kojeg će Isa Mustafa biti premijer, a Hashim Thaci jedan od njegovih zamenika, kao i ministar spoljnih poslova Kosova.

“Ovaj sporazum smo postigli u interesu Republike Kosovo, u cilju dobre vladavine u zemlji, radi prosperiteta, ekonomskog razvoja, kako bi rešili aktualne probleme sa kojima se građani svakodnevno suočavaju, ojačali zakonsku državu i radi integracije naše zemlje u EU. Bićemo jako posvećeni radu kako bi sve ono što je uloženo u ovaj sporazum i u program vladavine realizovali“, kazao je Isa Mustafa, nakon potpisivanja sporazuma.

„Mi, dva lidera, dveju najvećih partija na Kosovu, DPK-a i DSK-a, odlučili smo da potpišemo ovaj sporazum za dobrobit države, za građane, a biće uključene i sve zajednice kao partneri koalicije. Potpisali smo sporazum o vladajućoj koaliciji za predstojeći mandat od 2014 – 2018, sporazum koji predviđa podelu odgovornosti u centralnim institucijama. Ovo je razuman i racionalan sporazum za evropsko Kosovo“, kazao je Thaci.

Odmah po potpisivanju sporazuma, predsednica Kosova, Atifete Jahjaga sastala se sa Mustafom i Thacijem. Oni su je informisali o postizanju sporazuma i o daljim koracima u izgradnji novih institucija.

Naglasili su da će njihov sporazum ispuniti kriterijume predviđene Ustavom o inkluzivnim i odgovornim institucijama.

Jahjaga je naglasila da će biti posvećena garantovanju funkcionalizacije demokratskih institucija u skladu sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Ministarski resori će biti podeljeni ravnopravno, a dve partije su se složile da se u svakom ministarstvu imenuju po dva zamenika ministara, jedan iz redova DPK, a jedan iz DSK-a. Broj zamenika se može promeniti ukoliko se dve strane slože oko toga.

Manjinske zajednice biće zastupljene na ministarskim mestima, a biće ih i među zamenicima ministara.

Imena ostalih ministara jos nisu poznata.

Na osnovu političkog sporazuma DPK-a i DSK-a, a kojeg prenose lokalni mediji na Kosovu, nakon isteka predsedničkog mandata Atifete Jahjaga 2016. godine, lider DPK-a Hashim Thaci biće kandidat ove partije za predsednika Kosova.

* Ostanite uz RSE. Pratimo dešavanja i reakcije na Kosovu danas

XS
SM
MD
LG