Dostupni linkovi

Fijat zabrinut zbog blokade Korman polja


Blokada na Korman polju, Kragujevac 18. januar 2011.
Blokada na Korman polju, Kragujevac 18. januar 2011.
Prema informacijama iz Fiata, italijanska kompanija sa zabrinutošću prati razvoj događaja u Korman polju na kome treba da budu podignuti proizvodni pogoni najvećih i najznačajnijih snabdevača auto delovima za njegovu kompaniju u Kragujevcu.

Vlasnici njiva na Korman polju kod Kragujevca u utorak su nastavili blokadu njiva na kojima treba da se gradi bescarinska industrijska zona za Fiatove snabdevače.

U ponedeljak je oko 100 meštana sprečilo ulazak geometara koji su trebali da izvrše premer zemljišta, a sutradan se na Korman polju okupilo pedsetak ljudi, bez prisustva policije i geometara koji treba da izvrše merenja.

Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca i koordinator projekta koji zajednički realizuju Fiat i Vlada Srbije kaže da su istekli svi rokovi za pripremu industrijske zone, zbog čega Fiatovi kooperanti mogu da odustanu od izgradnje svojih fabrika i otvaranja novih radnih mesta u Kragujevcu.

"Očekujemo da se sprovede odluka države i ulazak Fiatovih kooperanata koji tu treba da počnu izgradnju svojih fabrika jer se radi o nečemu što je imovinski potpuno nesporno. U slučaju da se to ne dogodi u veoma kratkom roku biće ugrožen ostanak Fiatovih kooperanata u kragujevcu"
, kaže Zdravković.

Ugovorom između Republike Srbije i Fiata predviđeno je da se na Korman polju na površini od 67 hektara sagradi industrijska bescarinska zona, za izgradnju fabrika najvećih i najvažnijih Fiatovih kooperanata, ali njeno infrastrukturno urađenje kasni jer privatni vlasnici 82 parcele traže nadoknadu od 4.000 evra po aru umesto 1.000 evra koliko iznosi najnovija ponuda Vlade Srbije.

Miodrag Filipović, jedan od vlasnika spornih parcela međutim tvrdi da su i te parcele, koje je Zastava otkupila 1978. godine, u njihovom vlasništvu jer ih kragujevačka fabrika automobila duže od 30 godina nije upotrebljavala.

"Ja znam da je ta zemlja moja. Oni je svojataju da je Zastavina, za to što je Zastava uknjižena, a ja ne smem da se uknjižim jer ako to učinim, tužiće me za nadoknadu", kaže Filipović.

U Republičkom javnom pravobranilaštvu tvrde da je administrativni prenos vlasništva sa Zastave na Republiku Srbiju nesporan i da su njive koje je Zastava otkupila 1978. godine, sada u državnom posedu.

Ugrožena izgradnja nekoliko novih fabrika

Zoran Vujić
iz Gradske uprave za imovinu dokumentuje te navode izvodom iz katastarskih knjiga.

"Ovo je rešenje iz avgusta meseca 2010. godine, Republičkog geodestskog zavoda kojim se dozvoljava upis u listu nepokretnosti upis prava svojine u korist Republike Srbije", ističe on.

Milan Urošević, predsednik Inicijativnog odbora za zaštitu prava vlasnika, kaže da građani koji se suprostavljaju početku izgradnje industrijske zone neznaju tačno koje su parcele u vlasništvu Republike Srbije i da se njihovo nezadovoljstvo bazira na arogantnosti republičkih organa koji su uključeni u pripremu za izgradnju industrijske zone.

Blokada na Korman polju, Kragujevac 18. januar 2011.
"Mi ne znamo koje parcele nisu sporne i koje su zaista u vlasništvu Zastave, a sve i da znamo ne bi im dozvolili da prođu kroz našu privatnu svojinu. Ako oni nas nisu udostojili jednog razgovora o ovom zemljištu, koje je kako kažu, od nacionalnog značaja, zašto bi mi dozvolili da neko prelazi preko naše zemlje i nešto meri", ističe Urošević.

Vlasnicima parcela prošle godine ponuđeno je 350 evra po aru, a poslednja ponuda države je 1.000 evra po aru i tu ponudu prihvatlo je desetak vlasnika.

Među njima su i Dragan Janković i Milan Ranković.

"Ja sam lično zadovoljan cenom od 1.000 eura koja nam je sada ponuđena. To je realna cena", kaže Janković.

"Hiljadu evra je odlična ponuda. To je pošteno. Sve preko toga bi možda bilo nepošteno da uzmemo"
, slaže se Ranković.

U međuvremenu, Vlada je odustala od dalje ekspropriacije njiva u Korman polju, a najavljeno je da će deo pogona Fiatovih kooperanata biti smešten na prostoru napuštene kasarne Grošnica koja se nalazi u neposrednoj blizini kompanije Fiat automobili Srbija.

Situacija sa Korman poljem je znatno kompleksnija i u koliko ne bude brzo razrešena mogla bi da ugrozi izgradnju nekoliko novih fabrika i otvaranje bar 2.000 novih radnih mesta.
XS
SM
MD
LG