Dostupni linkovi

Da li će Fiat odustati od investicije u Srbiji


Fabrika Fiat-a u Kragujevcu, Foto: Branko Vučković
Fabrika Fiat-a u Kragujevcu, Foto: Branko Vučković
Poruka italijanskog ministra za rad Mauricia Sakonija da Fiatova proizvodnja u inostranstvu ne bi smela da ugrozi rad fabrika te kompanije u Italiji izazvala je priličnu zabrinutost u Kragujevcu gde italijanski automobilski gigant namerava da počne proizvodnju dva nova modela.

Italijanska vlada pozvala je predstavnike Fiata i sindikata na razgovore u sredu, 28. jula, pošto je direktor Fijata Serđo Markione najavio plan za izmeštanje proizvodnje modela “fiat ideja” i “lanča muza” iz torinske fabrike Mirafiori u Kragujevac.

Prema najavama iz Torina, proizvodnja dva nova Fiatova automobila “fiat ideja” i “lanča muza” trebalo bi da počne 2012. godine.

U kragujevačkoj fabrici godišnje bi se proizvodilo 200 hiljada novih modela za evropsko tržište, a Fiat bi nastavio i proizvodnju “punta” u količini od 20 do 30 hiljada godišnje, koji bi se prodavati u Srbiji i regionu.

Jugoslav Ristić
, predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata u Kragujevcu kaže da je Fiat kompanija od strateške važnosti za Italiju zbog čega se i plaši političkih uticaja na njegove planove u Srbiji.

“Fiat je fabrika od strateške važnosti i za Italiju i sigurno je da Vlada ima izvestan uticaj na njihovo poslovanje. Sigurno je da Fiat još nije učvrstio svoju proizvodnju u Kragujevcu i sigurno je da će tu biti izvesnih kolebanja”,
kaže Ristić.

U Fiatovoj fabrici u Kragujevcu trenutno je zaposleno je 1.000 radnika, a kada proizvodnja dostigne 200 hiljada automobila godišnje biće angažovano ukupno 2.600 radnika.

Fiat je do sada u kragujevačku fabriku već investirao 150 miliona evra, a pre nekoliko dana počela je izgradnja novog energetskog bloka čija je vrednost 70 miliona evra. U toku je i temeljna rekontrukcija fabričkih hala i nabavka opreme za proizvodnju novih modela.

Povlačenje Fiata imalo bi loše posledice po Srbiju

Eventualno povlačenje Fiata iz posla u Srbiji bi, po Ristiću, imalo katastrofalne posledice po kragujevačku i srpsku privredu, izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta.

“Povlačenje Fiata bi svakako predstavljalo nešto što bi Kragujevac veoma teško doživeo, jer bi bitno promenio uopšte status radnika u Kragujevcu čija se kompletna budućnost baštini na izgradnji fabrike automobila i nastvka tradicije automobilske industrije”,
kaže Ristić.
Radnik u Fiat-ovoj fabrici

Miroslav Prokopijević, iz Centra za slobodno tržištem smatra da Vlada Italije ne bi smela da utiče na odluku Fiata gde će da posluje, ali navodi da je u Evropskoj uniji prošle godine bilo primera koji su kršili pravila zajedničkog tržišta zbog čega članice Evropske unije međusobno gledaju kroz prste prilikom donošenja takvih odluka.

Ipak, on veruje da Fiat neće podleći pritiscima italijanske Vlade.

“Ne mogu da verujem da će Vlada uspeti da natera jednu tako veliku kompaniju da odustane od nekih stvari, ako ona misli da je to važno. Ako bi Fiatova investicija sasvim izostala to bi bio veliki privredni udarac za Srbiju i posebno kragujevački kraj, ali je sada pitanje šta će se od svega desiti. verovatno će se napraviti neki kompromis”,
kaže Prokopijević.

Italijanska Vlada pozvala je predstavnike Fiatovog menadžmenta i sindikata na razgovore u Rim u sredu, 28. jula, a u Kragujevcu se taj datum očekuje sa velikom strepnjom i neizvesnošću, tim pre što prema navodima Prokopijevića, Vlada Srbije nema nikakvih instrumenata kojima bi mogla da utiče na ishod tog sastanka.

"To je potpuno u rukama Italijana. Iz Vlade Srbije jedino mogu da kažu da je to što Vlada traži od Fijata protivno pravilima zajedničkog tržišta”,
kaže Prokopijević.
XS
SM
MD
LG