Dostupni linkovi

Srpski komandiri suspendovani zbog neposlušnosti


Pripadnik kosovske policije
Pripadnik kosovske policije
Izgleda da srpski pripadnici Policije Kosova na severu zemlje ne mogu obavljati svoje dužnosti bez saglasnosti Beograda.

Policija Kosova je donela odluku da suspenduje rad šest srpskih komandira kosovske policije koji nisu ispoštovali naređenja generalne policijske direkcije da izvrše rotaciju komande.

Vest o suspenziji srpskih komadanata potvrdio je za RSE portparol policije Baki Kelani.

„Kao rezultat nepoštovanja odluke, radnici policije su napravili disciplinski prekršaj na osnovu Zakona o Policiji Kosova, i svih šest zvaničnika policije suspendovani su na 48 sati do naredne odluke“, kazao je Kelani.

Kosovska policija je naredila rotaciju komandanata u severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako su naveli, radi postizanja boljih rezultata.

Komadir policijske stanice na severu, Bratislav Kragović je na osnovu odluke prebačen na granični prelaz u Jarinju, Nenad Ðurić iz Zvečana u policijsku stanicu u Leposaviću, Dragan Stefanović iz Leposavića u severni deo Mitrovice, a Dražo Božović iz Zubinog Potoka u regionalni policijskim štab u Mitrovici.

Ali, takvoj odluci se protive Beograd i predsednici srpskih opština na severu zemlje, koji smenu komandira smatraju neprihvatljivom bez saglasnosti lokalne zajednice.

Komandiri stanica nisu hteli da se izjašnjavaju o rotaciji dok se po ovom pitanju zvanično ne oglase lideri Srba sa severa Kosova.

EULEX posvećen borbi protiv kriminala

Uplitanje Beograda u unutrašnja pitanja Kosova ne vodi ka stabilizaciji ni Kosova a ni Srbije, procenjuje kosovski analitičar Ismail Hasani.
Ismail Hasani

„Ja mislim da je to pogrešan put i Beograda i Prištine. Grupa koja vodi razgovore na najvišem državnom nivou, trebalo bi pre svega da postavi pitanje o funkcionisanju državnog sistema u svim delovima Republike Kosovo, uključujući i taj severni deo koji se smatra veoma problematičnim. Uplitanje Beograda u stvari koje su vezane za funkcionisanje Kosovo je presedan i smatram da bi srpske vlasti trebalo da preispitaju tenzije i dakle - ne da se pomaže Kosovu jer oni nas ne priznaju, ali je važno da se ne upliću u funkcionisanje države Kosovo“, kaže Hasani.

A u međuvremenu, kako prenose lokalni mediji, koordinator strategije za sever zemlje Vlade Kosova Ylber Hysa u svom najnovijem izveštaju naveo je da je Policija Kosova na severu uglavnom nemoćna, te da u tom delu nedostaje vladavina zakona.

Izveštaj takođe ističe da je EULEX ograničen radom u tom delu zemlje, te da su ova misija, UNMIK i kosovske institucije tolerantne prema aktivnostima ilegalnih srbijanskih struktura i kriminalnih grupa.

Sa time se međutim ne slaže portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević.

“Ja ne bih mogla da se složim sa tim da je Eulex u potpunosti neefikasan na severu. Mi smo u poslednje dve nedelje imali hapšenje u Zubinom Potoku u istrazi koja se odnosi na organizovani kriminal, pranje novca i drugo, a juče je jedna osoba osuđena na četiri i po godine zatvora u mitrovačkom Okružnom sudu. EULEX ostaje posvećen borbi protiv svih vrsti kriminala na severu Kosova kao i širom Kosova”, kazala je Gudeljević.
XS
SM
MD
LG