Dostupni linkovi

Za bolje odnose Srbije i Severne Makedonije zaslužan 'Otvoreni Balkan', kaže Brnabić


Ana Benabić (arhivska fotografija: jun 2022. godine)
Ana Benabić (arhivska fotografija: jun 2022. godine)

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u petak da je unapređenje bilateralnih i ekonomskih odnosa sa Severnom Makedonijom "direktna posledica" regionalne ekonomske inicijative "Otvoreni Balkan".

Brnabić je to rekla nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim.

Prema njenim rečima, glavna kritika "Otvorenog Balkana" je da Srbija ima najviše koristi od nje, ali, kako je dodala, ova regionalna inicijativa koristi svima.

"Istina je da Srbija ima koristi, kao što je istina da i Severna Makedonija i Albanija imaju koristi. U robnoj razmeni između Srbije i Severne Makedonije, Srbija ima značajan suficit, ali ono što je donela ova inicijativa je da je izvoz iz Severne Makedonije u Srbiju mnogo brže porastao za čitavih 56 posto", rekla je Brnabić.

Severna Makedonija je uz Srbiju i Albaniju članica regionalne ekonomske inicijative "Otvoreni Balkan".

Inicijativa je pokrenuta 2019. godine da bi se, kako su objasnili zvaničnici tri zemlje, unapredila sloboda kretanja, roba i usluga.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo nisu joj se priključili tvrdeći da Otvoreni Balkan nije povezan sa standardima Evropske unije.

Govoreći o Inicijativi "Otvoreni Balkan", premijerka Srbije je rekla da očekuje da će od 1. jula početi primena i deljenje jedinstvenog identifikacionog broja koji će omogućiti lakše kretanje radne snage.

Zahvalila je Kovačevskom i makedonskom Sobranju na brzoj ratifikaciji tog sporazuma.

Delegacije Srbije i Severne Makedonije su na sastanku u Beogradu potpisale tri međunarodna sporazuma koji se tiču energetike, unapređenja saradnje na graničnim prelazima i uspostavljanja zajedničkog elektronskog sistema za naplatu putarina.

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski objasnio je da bi zajednički sistem naplate putarina trebalo da olakša građanima putovanje kroz dve zemlje.

"To znači da će kartice za naplatu putarine u Severnoj Makedoniji i one koje važe u Srbiji biti povezane istim softverom i više neće biti potrebno da se prave 'uska grla' na naplatnim rampama tokom turističkih sezona i praznika", rekao je Kovačevski.

Prema rečima premijerke Srbije, dve strane su dale rok od 30 dana za usaglašavanje oko ovog sistema i dodatnih 60 dana za njegovo testiranje.

"Očekivanja su da se tokom letnje sezone sistem pusti u funkciju. To je prva faza, nadamo se proširenju i na Albaniju, a zatim i na Hrvatsku i Grčku, kako bi olakšali putovanja i postali još atraktivniji za transport roba", kazala je Brnabić.

Sporazum iz oblasti rudarstva energetike podrazumeva razmenu iskustva i aktivnosti u toj oblasti, rekao je Kovačevski.

"Praktično je već dogovoreno da se Srbija priključi na gasovod koji se gradi od Grčke ka Severnoj Makedoniji. U toku prethodne nedelje smo odlučili da kapacitet ovog gasovoda bude maksimalan kako bi Srbija mogla da se interkonektorom poveže na njega i obezbedi značajnu alternativu u snabdevanju gasa", rekao je Kovačevski.

Na sastancima sa premijerkom i predsednikom Srbije je, kaže, razgovarao o velikom broju zajedničkih projekata koji su u toku, ali i o novim projektima i otvaranju novih inicijativa u budućnosti.

"Naše vlade su orijentisane na to da podignu ekonomski i socijalni standard građana, da omoguće brzo i efikasno poslovno okruženje da mogu da reaguju i analiziraju svoje poslovne planove u razumnom, bržem roku nego što smo imali u prošlosti", rekao je Kovačevski.

Ranije u petak Kovačevski se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je, kako je saopšteno nakon sastanka, konstatovao da u Srbiji i Severnoj Makedoniji postoji čvrsta politička volja za dalje jačanje saradnje, te je predložio konkretne korake u oblasti trgovine, turizma, kulture i sporta.

Dodao je da je sa gostom iz Severne Makedonije razgovarao o saradnji u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i dodatnim koristima za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Premijer Kovačevski je na sastanku sa Vučićem naglasio da između Srbije i Severne Makedonije više nema otvorenih pitanja i da je partnerstvo dveju država primer za region, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka u Predsedništvu.

XS
SM
MD
LG