Dostupni linkovi

U ekshumaciji kod Kneževa traže se tijela nestalih u ratu iz Kotor Varoši


Ekshumacija jedne od masovnih grobnica u BiH, Kalinovik, jun 2021. godine, ilustrativna fotografija
Ekshumacija jedne od masovnih grobnica u BiH, Kalinovik, jun 2021. godine, ilustrativna fotografija

Pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, a traženje se nastavlja u mjestu Duboki Potok u opštini Kneževo na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, gdje je u toku potraga za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata, koje su nestale na području Kotor Varoši, u centralnoj BiH.

Ekshumacija se provodi prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) i to na izuzetno nepristupačnom planinskom terenu.

Ekshumacija se realizuje u saradnji Tužilaštva BiH i Agencije za istragu i zaštitu SIPA, čiji su pripadnici prisutni na terenu.

„Zbog složenosti terena, na ekshumaciji je zatražena i asistencija alipnističkih policijskih timova“, saopšteno je.

Pronađeni posmrtni ostaci biće upućeni u proceduru dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini 280 Bošnjaka i Hrvata nestalo je iz Kotor Varoši.

Za zločine u Kotor Varoši, Sud BiH do sada je osudio Bosiljka Markovića na deset godina zatvora, Ostoju Markovića na 11 godina i osam mjeseci, Ljubišu Vranješa na sedam godina i tri mjeseca, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora.

Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor Varoši, pred Sudom BiH sudi se devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u RS-u, u predmetima "Boško Peulić i drugi", te "Savo Tepić i drugi".

XS
SM
MD
LG