Dostupni linkovi

Marš mira za Bošnjake iz Kotor Varoši stradale u ratu


Oko 50 osoba sudjeluje u trodnevnom maršu mira "Tihi hod za veliku bol", koji se održava u znak sjećanja na ratna stradanja Bošnjaka iz Kotor Varoši.

Učesnici pohoda krenuli su u nedjelju iz okolice Travnika, u srednjoj Bosni, a prolaze dionicama preko Bešpelja do Večića, kojima su 1992. godine bježali Bošnjaci iz Kotor Varoši.

Iz Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor Varoši podsjećaju da je samo u prva tri dana novembra 1992. godine nestalo 175 ljudi, među kojima je 161 osoba posljednji put viđena u osnovnoj školi u mjestu Grabovica kod Kotor Varoši.

Do Travnika, koji je udaljen oko 70 kilometara, uspjelo je doći 90 ljudi.

Predsjednica Udruženja "Vrbanja" Munevera Avdić podsjetila je da je 28 godina nepoznata sudbina ukupno 280 Bošnjaka i Hrvata iz Kotor-Varoši, uputivši apel nadležnim insitucijama da ubrzaju procese traženja nestalih i procesuiranja svih odgovornih pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj (RS).

"Vršimo pritiske na sve relevantne institucije da se pronađu nestali, ali, nažalost, nema rezultata. Međutim, nećemo odustati i tragat ćemo dok smo živi. Svim porodicama je cilj da pronađu svoje najmilije i da budu sankcionirani svi odgovorni za ove zločine", kazala je Avdić.

Za zločine u Kotor Varoši, Sud BiH do sada je osudio Bosiljka Markovića na deset godina zatvora, Ostoju Markovića na 11 godina i osam mjeseci, Ljubišu Vranješa na sedam godina i tri mjeseca, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora.

Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor Varoši, pred Sudom BiH sudi se devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u RS-u, u predmetima "Boško Peulić i drugi", te "Savo Tepić i drugi".

Zbog pandemije korona virusa, u maršu mira "Tihi hod za veliku bol" ove godine sudjeluje manji broj osoba, koje pješače u dvije odvojene grupe.

Pohod će biti završen u utorak, 3. novembra, u mjestu Večići kod Kotor Varoši gdje će biti obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG